Bonnichsen: Villy vrøvler

Det er vigtigt, at vi er imod tortur, siger tidligere chef i PET, Hans Jørgen Bonnichsen. Har politikerne glemt, at loven altid har givet os særlige muligheder i særlige tilfælde, spørger han.

Tortur er destruktivt for efterretningsarbejdet, siger hans Jørgen Bonnichsen. (Foto: © Jan Jørgensen, Scanpix)

Fra jubel til ærgrelse på få timer. Sådan har det været, for Hans Jørgen Bonnichsen at følge Villy Søvndals udtalelser omkring tortur det seneste døgns tid.

- Det er vgtigt, at vi er imod tortur og det er et godt signal at sende, siger den tidligere chef i PET, som selv har skulle forholde sig til tortur i sit virke i PET.

Det virker at være i mod

Han har selv besøgt Guantanamo Basen og set betydningen af, at Danmark officielt er imod tortur.

- Der var ingen tvivl om, at vores danske fange dernede, havde det væsentligt bedre end de øvrige fanger, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Tortur er destruktivt

Han var først glad for Villy Søvndals udmelding, men blev utroligt skuffet, da udenrigsministeren senere ændrede mening.

- Fagfolk ved, at oplysninger frembragt via tortur ikke er særligt brugbare. Hvis du er blevet pint i flere timer, er du villig til at sige hvad som helst, så tortur et elendigt stykke værktøj i efterretningsarbejde, lyder det fra den erfarne mand.

Avler terrorister

Det kan faktisk være destruktivt for efterretningsarbejdet, forklarer Hans Jørgen Bonnichsen.

- Hver eneste gang der er nys om et nyt tilfælde af tortur, avler det nye terrorister som vil kæmpe mod vesten. Så det har faktisk modsat effekt på den lange bane, siger han.

Villy Søvndals udtalelser er populistiske, fordi loven altid har givet særlige muligheder under særlige omstændigheder, mener han.

Nødret gælder stadig

- Den såkaldte nødretsbestemmelse, har altid givet mulighed for, at agere anderledes i helt specielle situationer. Det betyder, at hvis Danmark risikerer et specielt angreb, jamen så har vi lovens opbakning til at gøre noget andet end det vi plejer, siger den tidligere operative chef for PET.