Borgerforslag om organdonation får 50.000 underskrifter: Nu skal det i Folketinget

Danskerne skal være organdonorer, medmindre de melder sig fra, lyder forslag.

Skal man automatisk være tilmeldt donorregistret? Det skal Folketinget nu tage stilling til. (Foto: © Morten Stricker, Scanpix)

Det er et af den slags etiske spørgsmål, der ikke er nemt at finde svar på i et partiprogram.

Men politikerne i Folketinget kommer ikke desto mindre snart til at skulle tage stilling til, om danske borgere automatisk skal være tilmeldt som organdonorer, når de fylder 18 år.

Et borgerforslag om såkaldt "formodet samtykke" har nemlig samlet de nødvendige 50.000 underskrifter, der betyder, at forslaget vil blive stillet som beslutningsforslag i Folketinget.

Forslaget går kort sagt ud på, at det nuværende donorsystem, hvor man aktivt skal tilmelde sig, skal vendes rundt. I stedet skal man aktivt framelde sig, hvis man ikke ønsker at være donor. Eller ens familie skal gøre det.

22 procent er tilmeldt

- Vi kan se, at vi ikke er for gode til at melde os som organdonorer i Danmark, siger Lasse Heidelbach, der er sekretariatschef for patientforeningen Organdonation - ja tak!.

Han påpeger, at kun 22 procent af danskerne er tilmeldt donorregistret. Mens 90 procent går ind for organdonation.

- De sidste 20 år er det ikke lykkedes at få så mange til at tage stilling til organdonation. Derfor foreslår vi, at man indfører formodet samtykke, ligesom man har gjort i 25 andre lande.

/ritzau/