Borgerlig lejr kræver rent flag fra Løkke: 'Man kan ikke gå til valg på at vælte en regering, man gerne vil være en del af'

Frustrationerne fortsætter i blå blok trods Venstre-formandens udmelding på Facebook.

- Når den dag kommer før eller senere, så er det Venstres og min ambition, at vi skal tilbageerobre serveretten i dansk politik, siger Lars Løkke Rasmussen (V) i videoen. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Lars Løkke Rasmussen må melde klart ud, om han agter at fortsætte som Venstre-formand i hele valgperioden - og om han i givet fald vil droppe sit bejleri til Socialdemokratiet.

Sådan lyder meldingerne fra den borgerlige lejr efter fredagens Facebook-video fra Lars Løkke Rasmussen, hvori han taler om, at han og Venstre vil have nøglerne til Statsministeriet tilbage.

- Jeg synes ikke, han får afklaret noget som helst med den video, siger Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl.

Lars Løkke Rasmussen nævner selv i videoen, at han under Folketingsvalget talte om muligheden for et regeringssamarbejde hen over midten:

- Fordi jeg troede på, og fortsat tror på, at Danmark ikke har det godt, hvis vi lader os styre af yderfløjene.

Bestemt ikke ord, der huer Kristian Thulesen Dahl og Dansk Folkeparti, som havde et forfærdeligt valg med mere end en halvering af partiets mandater:

- Vi bliver nødt til at vide, om han rent faktisk agter at kæmpe kampen sammen med os og den borgerlige lejr. Vi er nødt til at have sikker grund under fødderne.

DF vil fravige princip og stille betingelser

I sin Facebook-video bemærker Lars Løkke Rasmussen med sit velkendte skæve smil, at hans indbydelse til Socialdemokratiets formand blev afvist.

- Der skal jo to til tango, men der blev ikke rigtig signet ind (kvitteret for, red.) på balkortet, for Mette Frederiksen valgte jo at mure sig inde på Christiansborg i tre uger med SF, Enhedslisten og Det Radikale Venstre, siger han med henvisning til det forståelsespapir, der danner grundlag for den socialdemokratiske mindretalsregering.

Kristian Thulesen Dahl lægger ikke skjul på, at det har haft konsekvenser for tilliden til Venstre-formanden.

Kristian Thulesen Dahl på hovedscenen i Allinge under Folkemødet på Bornholm tidligere på sommeren. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Dansk Folkeparti har ikke haft tradition for at stille betingelser for at støtte Venstres leder ved et Folketingsvalg. Men det kan blive ændret:

- Vi kommer til at stille betingelser, hvis vi skal støtte Lars Løkke Rasmussen som statsministerkandidat. Og det skyldes hans ageren under valgkampen.

Helt konkret er det tanken om, at Venstre i et samarbejde med Socialdemokratiet kan komme til at lave udlændingepolitik med Det Radikale Venstre, der ønsker lempelser, der er for bitter for Dansk Folkeparti.

- Hvis Venstre fortsat vil kæmpe for en SV-regering i et samarbejde med De Radikale, som er vores politiske modpol, ja så bliver det uden støtte fra Dansk Folkeparti, siger Kristian Thulesen Dahl.

Konservative: Frieri til S var en fejl

Også hos den tidligere regeringspartner Det Konservative Folkeparti er der frustration at spore.

Fungerende politiske ordfører Rasmus Jarlov fortæller, at Lars Løkke Rasmussens frieri til Socialdemokratiet skabte en masse rod og forvirring, som stadig gnaver i blå blok to måneder efter valget.

- Vi har behov for, at Venstre entydigt forpligter sig til at kæmpe for en borgerlig regering ved næste valg i stedet for at lade døren stå på klem for Socialdemokratiet.

- Man kan ikke gå til valg på at vælte en regering, som man selv ønsker at være en del af.

Rasmus Jarlov (tv.) måtte overdrage Erhvervsministeriet til Simon Kollerup (S) efter Folketingsvalget 5. juni. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Rasmus Jarlov antyder, at det er mindre vigtigt for De Konservative, om Venstres formand hedder Lars Løkke Rasmussen om fire år.

- Der er lang tid til næste valg, og derfor haster det ikke med at at være klar med en holdopsætning. Men det er vigtigt, at Venstre får lagt den her fejl bag sig, siger han.

I morgen kan der komme indikationer på Venstres interne spil omkring Lars Løkke Rasmussens formandsskab.

Her skal de 43 medlemmer af Venstres folketingsgruppe besætte de interne ledelsesposter, herunder posterne som gruppeformand og politisk ordfører.

Senere på ugen starter sommergruppemødet, og her kommer der navn på de andre ordførerskaber.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter