Borgerlige partier advarer Løkke mod at begå løftebrud

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, styrer mod et løftebrud, hvis han ikke vil være med til at fastfryser grundskylden for boligejerne, lyder det fra K og LA.

Venstre er på vej mod at begå reelt løftebrud, lyder der fra de konservative og Liberal Alliance. (Foto: Bo Amstrup © Scanpix)

I weekenden lovede Lars Løkke Rasmussen på Venstres landsmøde, at der vil blive indført skattestop, hvis partiet vinder næste valg.

- Vinder Venstre valget, vil de første skridt for en regering være at indføre et skatte- og byrdestop fra dag ét, så der ikke kommer nogen nye skatter og afgifter - og ingen nye økonomiske byrder, lød det fra talerstolen.

Men det løfte kan vælgerne ikke bruge til ret meget, lyder det nu fra de konservative og Liberal Alliance.

Venstres politik indebærer nemlig, at skatten på husejernes grunde - den såkaldte grundskyld - gerne må stige. Og dermed er Venstre på vej til at begå løftebrud, lyder kritikken fra Liberal Alliance.

- Det er et skattestop med forbehold, så det er ikke et skattestop. Det er et dige med hul i. Og derfor kan de ende med at blive anklaget for løftebrud, siger partileder Anders Samuelsen.

K: Skuffet og overrasket

I går søndag stod de fire borgerlige partiledere ellers side om side til Venstres landsmøde. Men allerede i dag kan de konservative ikke forestille sig en borgerlig regering, uden at der findes en løsning for grundskylden.

- Vi skylder de millioner af danskere, der bor i egen bolig, at der også er et reelt skattestop for grundskylden.

- Det er slet ikke borgerlig politik at lade grundskylden stige og stige, og derfor vil jeg blive dybt overrasket og skuffet, hvis Venstre fastholder den politik, siger de konservatives skatteordfører, Brian Mikkelsen.

V: Samme skattestop som i 2001

Venstre understreger dog, at det skattestop, som partiet ønsker indført efter et valg, skal fortolkes på samme måde, som det skattestop, der eksisterede under Anders Fogh Rasmussens statministertid. Og heller ikke dengang var grundskylden fredet.

- Jeg har lært af den nuværende regering, at man ikke skal strø om sig med milliard-store løfter, som man ikke kan indfri, og derfor går Venstre til valg på det skattestop, som vi indførte i 2001, siger Venstres skatteordfører, Torsten Schack Petersen.

Grundskylden betales ud fra den seneste offentlige ejendomsvurdering af en grund. Et nyt vurderingssystem, som skal rette op på fejlagtige ejendomsvurderinger, kommer dog først i 2017.

Facebook
Twitter