Fire borgerlige partier vil i morgen komme med et modsvar til regeringens forslag om at sænke beløbsgrænsen for udenlandsk arbejdskraft.
Det siger formand for Liberal Alliance Alex Vanopslagh til DR.
- Vores forslag er en permanent ordning med en lavere beløbsgrænse, hvor man kan komme herop og arbejde, men hvor det gælder lidt færre lande, siger han i P1 programmet Ring til Oppositionen.
Står det til Venstre, Liberal Alliance, Konservative og Nye Borgerlige skal minimumsgrænsen for udenlandsk arbejdskraft sænkes til 360.000 kroner i stedet for de 375.000 kroner, som regeringen har foreslået. I dag er grænsen 448.000 kroner.
Partierne vil sænke beløbsgrænsen for at gøre det lettere for danske arbejdsgivere at skaffe arbejdskraft i en tid, hvor der er stor mangel på hænder.
Hvor regeringen ønsker en midlertidig ordning i to år, vil de borgerlige partier foreslå en permanent sænkning af grænsen. Til gengæld skal det ikke gælde for alle.
Det har nemlig været et krav fra Nye Borgerlige, at borgere fra såkaldte "muslimske lande i Nordafrika og Mellemøsten," undtages fra ordningen. Det skrev partiformand Pernille Vermund på Facebook fredag aften.
Udelukke 'muslimske lande'
Først bekræfter Alex Vanopslagh, at de borgerlige partier har aftalt at udelukke visse lande fra ordningen. I P1-programmet Ring til Oppositionen siger han, at det særligt gælder lande i Mellemøsten og Nordafrika.
- Vi foreslår en række lande, hvor vi i praksis undgår nogle af de lande, hvor der som regel er mange, der er overrepræsenteret i kriminalitetsstatistikkerne herhjemme, siger Alex Vanopslagh.
Hvad er det for nogle lande?
- Det er særligt i Mellemøsten og Nordafrika.
Er det liberal politik at gøre forskel på borgere ud fra, hvor de kommer fra?
- Nej. Det er primært et resultat af, at vi var fire partier, der skulle blive enige. For nogle partier var det vigtigt, at det ikke var alle verdens lande.
Hvor ærgerligt er det for dig, at I skal differentiere?
- Det er småærgerligt. Det er til at leve med, ellers havde vi ikke indgået kompromisset.
Alex Vanopslagh præciserer efterfølgende, at aftalen gælder for lande, der lever op til to kriterier. For det første skal landet være blandt dem, Danmark har flest ud- og indgående investeringer med.
Dernæst skal landets borgere have visumfrihed i lande, der er del af Schengen-aftalen.
I interviewet fortæller Alex Vanopslagh, at kravet kommer fra Nye Borgerlige, der ifølge formanden er bekymret for udenlandsk arbejdskraft fra såkaldte “muslimske lande”.
Er det en bekymring, du deler?
- Nej. Beløbsordningen er jo indrettet sådan, at man stadig skal tjene 350.000. Jeg tror, at de fleste mennesker, der kan opretholde en årlig løn på 350.000, er borgere, der opfører sig relativt pænt i Danmark.
Alex Vanopslagh præciserer efterfølgende, at partierne foreslår en grænse på 360.000 kroner.
S: 'Hyklerisk'
Regeringen har ikke flertal til sit forslag, da kun SF og Radikale Venstre bakker dem op. Alligevel forventer Socialdemokratiet, at forslaget møder bred opbakning - også fra de borgerlige partier.
- Jeg forventer, at de stemmer for det, vi har lagt frem. Andet ville være komplet hyklerisk og et udtryk for, at de sætter ”Christiansborgs-fnidder” og strategi over dansk erhvervs interesser.
Hvad mener du med hyklerisk?
- Det er åbenlyst, at vi har nogle partier, som ønsker at sænke beløbsgrænsen, ligesom vi gør, og så træder de et skridt i vores retning i stedet for at tilslutte sig vores forslag.
- Realiteten er, at de sælger dansk erhvervslivs behov på grund af useriøse hensyn, siger ordføreren.
Socialdemokratiet bakker ikke op om at udelukke visse lande fra ordningen.
- Det ville være bureaukratisk tungt at administrere, siger Christian Rabjerg Madsen.
Han tilføjer, at der er tale om “vigtig arbejdskraft, som erhvervslivet har brug for”.
- Det er vigtigt at være opmærksom på, at det ikke er flygtninge eller udsatte grupper, der har et integrationsbehov, som får en fordel af den her aftale.