Borgmester kritiserer sprogprøver til børn på S-kongres

Statsminister Mette Frederiksen sender opsang retur.

Socialdemokratiets kongres i Aalborg skulle have været én stor klapsalve til formand og statsminister Mette Frederiksen. Men det billede ændrede sig en smule søndag morgen, da Ishøjs socialdemokratiske borgmester, Ole Bjørstorp, gik på scenen foran partimedlemmerne og tordnede mod de sprogprøver, som omkring 1.800 børn i udsatte boligområder skal bestå, for at få lov til at starte i 1. klasse.

Prøverne trådte i kraft fra august i år, men ifølge Ishøj-borgmesteren er det for vidtgående et skridt.

- Vi har jo nogle problemer i Ishøj med sprogprøver og fremmedsprogede børn. Jeg har hørt, at I vil videreføre det fra den borgerlige regering. Husk på, at de er seks år. Hvis de ikke består de tests, så kommer de ikke i 1. klasse.

- Nu må vi altså lige tage os sammen. Man giver ikke et barn på seks år et nederlag på den måde. Vi har mange i Ishøj, der ikke vil komme igennem, sagde Ole Bjørstorp fra talerstolen.

Det til relativt store klapsalver fra medlemmerne i salen, før borgmesteren fortsatte sit indlæg og tilbød, at man kunne øge sprogindsatsen i 1. klasse, hvis problemer med manglende danskkundskaber er stort.

Hver tredje barn i forsøg dumpede

Inden ordningen trådte i kraft har der været afholdt forsøg med prøverne på blandt andet Tingbjerg Skole i København.

DR Nyheder fulgte sprogprøveforsøget på Tingbjerg Skole, hvor blot syv ud af de i alt 70 børnehaveklassebørn ifølge skolens seneste opgørelse er såkaldt sprogparate.

Forsøget viste, at hvis prøverne var trådt rigtigt i kraft, ville 22 ud af skolens i alt 70 børnehaveklassebørn stå til et ekstra år i 0. klasse.

Efter borgmesterens indlæg gik formand Mette Frederiksen på scenen for at svare på kritikken.

- Kære kongres. Jeg ved godt, det er søndag morgen. Det er bare for let, det I gør med at klappe af det (Ole Bjørstorps indlæg, red). For hvad vil I så? Skal vi blive ved med at sende børn ud af folkeskolen, der ikke kan læse, skrive og regne? Nej, det skal vi ikke, sagde S-formanden - som ikke modtog nogen klapsalver fra salen for den opsang.

Hårdt angreb på arbejdsløsheden i Ishøj

Mette Frederiksen adresserede Ole Bjørstorp direkte:

- Ole, du siger: Væk med det her med at være sikker på at børnene taler dansk, når de starter i skole. Det fik du en klapsalve for.

- Så siger jeg stille og roligt tilbage: Ole, du er borgmester i den by, der har den højeste ledighed i hele Danmark. Højeste ledighed. Det er jeg rigtig ked af. Det er jeg sikker på, du også er. Mon ikke det har en voldsom etnisk slagside?

- Mon ikke der er en sammenhæng mellem, hvor mange børn der har svært ved at tale dansk og så den ledighedsprocent, I selv oplever? Venner. Der er jo en grund til, at vi sammen med den tidligere regering satte fokus på, at flere børn med minoritetsbørn skal kunne tale dansk. Det er ikke for at straffe dem, svarede Mette Frederiksen.

Resten af partierne i rød blok ønsker at sløjfe sprogprøven.