Borgmester om Apple-investering: Det er den største dag i Viborgs historie

Det er et æble i vores turban, og vi er helt oppe i skyen, lyder det fra Viborgs borgmester.

Noter dig denne dato: Mandag den 23. februar 2015.

Dagen i dag vil ifølge Viborg-borgmester Torsten Nielsen (K) gå over i byens historie som den største nogensinde. Det skyldes Apples investering på 6,3 milliarder kroner i et nyt datacenter ved Viborg.

- Det er en meget stor dag for Viborg kommune i dag. Det er den største nogensinde, og det er også en rigtig stor dag for hele Danmark, siger Torsten Nielsen på et pressemøde.

Datacentret skal helt præcis ligge i landsbyen Foulum cirka 12 kilometer fra selve Viborg.

Centret er en del af en større investering, hvor Apple ligeledes etablerer et datacenter i Irland. Apple bruger i alt 12,6 milliarder kroner på de to centre. Arbejdet i Viborg skal indledes i 2017, og datacentret ventes at stå færdig i 2026.

Boost til erhvervslivet

Borgmester Torsten Nielsen har svært ved at få armene ned.

- Det bliver et boost, som vi her i dag måske har svært ved at forestille os omfanget af. Det bliver et enormt input til vores erhvervsliv, og det at det også er en grøn væksthistorie er bare dejligt, siger Torsten Nielsen.

Apples datacenter skal efter planen åbne i 2026. Når det åbner, skal overskudsvarmen pumpes ud i danskernes radiatorer. (© Apple)

Datacentret skal køre på 100 procent vedvarende energi, og ifølge Apple er datacentret i Viborg designet til at indsamle overskydende varme og sende det videre ud i det lokale varmesystem "for at hjælpe med at varme hjem i lokalområdet".

Et æble i turbanen

Mulighederne for at bruge overskudsvarme til fjernvarme rummer ifølge borgmester Torsten Nielsen "meget store muligheder".

- Det er et æble i vores turban. Det er normalt appelsiner, der lander der, men uanset hvad er det ikke noget, der bare er kommet dumpende, siger Torsten Nielsen.

Processen med at få Apple på plads i Viborg har ifølge borgmesteren taget over tre år, og kommunen er - for at blive i Apple-jargonen - "helt oppe i skyen" af glæde, siger borgmesteren.

Et datacenter anvendes til at huse telekommunikation og datalagringssystemer. Det er blandt andet billeder, musik og filer i sociale netværk, der har medført en eksplosiv vækst i data og dermed et stort behov for lagring på computere placeret i datacentre.