Borgmester som 30-årig, stod frem som solomor - og nu minister: Joy kan både være 'snu' og 'tonedøv'

Roskildes borgmester Joy Mogensen skal skal være kultur- og kirkeminister.

Joy Mogensen, da hun ankom til Statsministeriet tidligere i dag. (Foto: Nikolai Linares © Scanpix)

En af de store overraskelser på det ministerhold, statsminister Mette Frederiksen netop har sat, er den 38-årige Joy Mogensen, der kommer fra en borgmesterpost i Roskilde Kommune.

Den har hun siddet på siden 2011 - og det har hun gjort godt, lyder det fra partifælle i byrådet.

- Joy bliver rigtig, rigtig savnet i byrådet og i Roskilde i det hele taget. Men vi glæder os enormt meget over, at hun bliver Roskildes stemme i en regeringChristiansborg, fortæller Tomas Breddam, der også sidder i byrådet for Socialdemokratiet i Roskilde.

Joy Mogensens søster Irene fik den store nyhed at vide i morges og er 'vildt stolt':

Joy Mogensen er uddannet i kultur- og sprogmødestudier fra Roskilde Universitet og har været medlem af byrådet i Roskilde siden 2005, hvor hun med det samme blev viceborgmester og gruppeformand i en alder af 24.

- Jeg synes, Joy er en fremragende politiker. Hun er rigtig god til at lytte og får alle nuancer med. Og hun kan træffe den rette beslutning. Der sker noget omkring Joy, siger Tomas Breddam.

Han er formand for plan- og teknikudvalget, og så skulle han have været Joy Mogensens barselsvikar på borgmesterposten, når hun skulle på barsel i efteråret.

Politisk modstander: Hun er utrolig populær

Hun venter en lille pige i oktober og stod tidligere i år frem i blandt andet Aftenshowet og fortalte, at hun får barnet med en anonym donor. Det fik partifællen Simon Simonsen til at kritisere hendes beslutning, som han kaldte 'selvcentreret', 'egoistisk' og 'et personligt frigørelsesprojekt'.

Men det tog de meget stille og roligt i den lokale S-gruppe, fortæller Tomas Breddam:

- Jeg tror, hverken Joy eller Simon Simonsen synes, det (episoden og kritikken, red.) var i orden. De fik vist talt sammen, og nu er de videre.

Og hun kan være et forbillede for andre kvinder i samme situation, lyder det fra hendes søster Irene, der var mødt op på Amalienborg Slotsplads.

- Hun skal bane vejen for alle de alenekvinder, der er derude og vise et godt eksempel, sagde hun.

Søsteren fik den store nyhed at vide i morges.

- Så jeg sagde 'tillykke! Vildt fedt! Hvor er du sej!' Jeg er vildt stolt af hende.

Fra den modsatte side af det politiske spektrum i byrådet fortæller Lars-Christian Brask, der er 2. viceborgmester for Venstre i Roskilde Byråd, at hun har været en populær borgmester.

- Vi har da haft vores politiske forskelligheder, men hun er utrolig populær og god til at holde taler. Hun er ude blandt folket, god til at gå rundt, smilende - og virker meget empatisk, siger han.

Men i det politiske håndværk spænder hun meget vidt, fortæller han.

- Hun kan være rigtig, rigtig snu i budgetforhandlinger for eksempel, og i hvordan hun får nogle ting igennem. Men hun kan også være decideret total tonedøv nogle gange, siger han.

- Men hun er en dygtigt skolet politiker. Uden tvivl.

Kirken og kulturen

Ingen af de to byrådsmedlemmer kan fra deres professionelle forhold til Joy Mogensen fortælle meget om hendes kultur- og kirkeforbrug.

Men ifølge Tomas Breddam ved hun rigtig meget om kultur.

- Og vores kulturbudget er rigtig stort. Det spænder lige fra Roskilde Festival til musik på havnen, opera i Hedeland. Alt muligt forskelligt.

- Hun er alment orienteret på rigtig meget, fortæller han.

På spørgsmålet om hendes forhold til tro og kirke trækker han også lidt på den.

- For mig er tro en privat sag. Hvis du spørger mig, om jeg tror, hun er kristen, så tror jeg, hun er kristen, siger Tomas Breddam. Han har mødt hende i kirken flere gange, og til en kirkeåbning for nyligt var hun meget engageret.

Lars-Christian Brask har derimod aldrig oplevet, at kultur og kirke var noget, hun 'brænder specielt meget for'.

- Jeg har ikke indtryk af, at hun køber kunst, går til opera, ballet eller går til Take That-koncerter. Men hun har til gengæld især brændt for almennyttige boliger og de allersvageste i samfundet og Roskilde.

Joy Mogensen erstatter Liberal Alliances Mette Bock som kultur- og kirkeminister. Følg med i ministeroverdragelser på dr.dk, DR 1 og P1 hele dagen.