Borgmesterens tillid er væk: Nu bremser han stormoske i Aarhus

Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard vil ikke længere sælge den grund, der var tiltænkt en stormoske.

København har fået en stormoske. Det får Aarhus ikke i den nærmeste fremtid. Det sætter et flertal i byrådet en stopper for. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Der var egentlig flertal i Aarhus Byråd for at lade en sammenslutning af islamiske foreninger bygge en stormoske i Danmarks næststørste by.

Det har afsløringerne i TV 2's dokumentarserie 'Moskeerne bag sløret' ændret på. Aarhus' borgmester, Jacob Bundsgaard (S), mener ikke længere, at han kan stole på den gruppe, der stod bag projektet.

- Det har hele tiden været en grundlæggende forudsætning, at det var de moderate kræfter i det muslimske samfund, der skulle have værdige rammer for at dyrke deres religion. Med de afsløringer, der er kommet, er min tillid til det projekt væk, og den naturlige konsekvens må være, at det udbud, der er i gang i øjeblikket, annulleres, siger borgmesteren.

De seneste afsløringer i dokumentarserien kommer fra Fredens Moske i Aarhus, hvor et såkaldt sharia-råd fortæller en muslimsk kvinde, at hun ikke kan nægte sin mand sex, og at hun - ifølge sharia-lov - heller ikke kan lade sig skille, selv om hendes mand skulle vælge at gifte sig med flere kvinder.

- Nogle af de kræfter, der er en del af gruppen (der ville købe grunden til stormoskeen, red.) er blevet afsløret med de her oplysninger. En af de bærende kræfter har været Fredens Moske, siger Jacob Bundsgaard.

Et mindretal ødelægger det

Men der er jo en stor gruppe moderate muslimer med i gruppen. Er det fair over for dem at stoppe projektet?

- Det er en ulykkelig situation for det store flertal af moderate muslimer, men jeg må også sige, at der påfalder dem en stor opgave med at tage afstand fra de kræfter, der ikke vil integration, og som presser en kvinde til at gå tilbage til sin voldelige ægtemand og oveni købet fortæller hende, at hun skal lade sig voldtage af sin mand, siger Jacob Bundsgaard.

- Det kan vi ikke acceptere i Danmark. Det skal man tage afstand fra, understreger han.

Derfor vil Aarhus-borgmesteren ikke sælge den kommunale grund til gruppen bag stormoske-projektet. Heller ikke selv om det betyder, at majoriteten må se deres drøm knust af et mindretal.

- De kan ikke være en del af et projekt, som vi er med til at sætte rammerne for. Det er så meget imod den grundlæggende værdi om kvinders ligeret, ordentlighed og respekt for den danske lovgivning, at det kan vi ikke være med til, siger Jacob Bundsgaard.

SF i Aarhus har på baggrund af oplysningerne i TV 2's dokumentarserie også trukket støtten til stormoske-projektet. Byrådsmedlem Thomas Medom er dog ikke afvisende over for, at projektet kan blive aktuelt igen

- Vi vil have et års pause, så er der tid til at få skilt nogle af de her strømninger fra og få overbevist os om, at man står på et demokratisk grundlag, siger Thomas Medom.

Det har Jacob Bundsgaard dog svært ved at se ske.

- Tilliden er væk, og der forestår et stort genopbygningsarbejde. Her tænker jeg ikke kun i forhold til tilliden, men også i forhold til det tilbageskridt, det er i forhold til hele vores integrationsindsats, siger borgmesteren og understreger:

- Vi har oplevet, at man siger noget for åbne kameraer, men gør noget helt andet, når dørene er blevet lukket. Og det betyder, at min tillid er væk.

Med SF og Socialdemokraternes ændrede holdning til stormoske-projektet er der nu et flertal i Aarhus Byråd, der vil stoppe salget af den kommunale grund, hvor moskeen skulle ligge.

Venstre har også meldt ud, at salget af grunden skal stoppes, mens Enhedslisten ikke vil forholde sig til, hvem der skal købe grunden og dermed ikke vil stå i vejen for et salg til den gruppe, der vil bygge en stormoske.