Bramsen om Lynetteholm: Forventer ikke mere dumping af slam

Transportministeren skal drøfte kritiseret miljøvurdering af Lynetteholm med forligskreds.

Transportudvalget har transportminister Trine Bramsen (S) i samråd om forudsætningen for at anlægge Lynetteholm i forhold til budgetoverskridelser, på Christiansborg torsdag den 31. marts 2022.. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix) (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

RETTELSE: Det fremgik tidligere af artiklen, at miljøvurderingen af dumpning af slam i Køge Bugt fra byggeriet af Lynetteholm baserer sig på en 40 år gammel artikel fra USA. Ifølge konsulentfirmaet Rambøll ligger der yderligere analyser og anden data til grund for at godkende dumpningen af slam i Køge Bugt. Derfor er artiklen rettet til.

Der skal ikke længere dumpes slam i forbindelse med byggeriet af den kunstige halvø Lynetteholm i Københavns havn.

Det er transportminister Trine Bramsens (S) klare forventning, oplyser hun tirsdag aften.

- Det er forventningen og det klare mål, at det er slut med dumping af slam i forbindelse med projektet. Dumpingen er jo også indstillet i øjeblikket, siger hun.

Byggeprojektet Lynetteholm har været genstand for løbende kritik. Særligt i den seneste periode, hvor DR blandt andet har skrevet, at miljøvurderingen af, hvor mange næringsstoffer der spredes ud i Køge Bugt, bl.a. er baseret på en 40 år gammel artikel fra USA.

På grund af den tiltagende kritik har ministeren tirsdag indkaldt de resterende partier i forligskredsen til at drøfte kritikpunkterne ved projektet torsdag den 12. maj.

- Der er kritikpunkter, som bliver ved med at blive rejst, siger Trine Bramsen.

- Det handler blandt andet om borgerinddragelsen i projektet, og så er der forskellige miljøaspekter, hvor det ville være ansvarligt at tage en diskussion, siger hun og henviser til DR-artiklen.

Kritik fra fagpersoner skal inddrages

Trine Bramsen løfter dog ikke sløret for sin egen holdning til vurderingen, som konsulentfirmaet Rambøll har stået i spidsen for.

- Jeg er ikke fagperson, så jeg har ikke fagligt belæg for at sige, om man kan basere viden på de her data eller ej.

- Som politiker kan jeg bare konstatere, at der bliver ved med at blive rejst kritik fra fagpersoner. Det siger mig, at der er noget i processen, som vi er nødt til at genbesøge, siger hun.

Når partierne mødes i forligskredsen den 12. maj, så vil kritikken fra diverse fagpersoner blive inddraget.

- Siden der er så mange, som på bagkant sætter spørgsmålstegn ved projektet, så er der noget, som siger mig, at vi bør drøfte, om arbejdet er gjort godt nok.

I forbindelse med miljøvurderingen er det dog ikke ministerens opfattelse, at der bevidst er blevet brugt forkert viden, understreger hun.

Selv om Trine Bramsen først skal mødes med forligskredsen den 12. maj, så slipper hun ikke for Lynetteholm indtil da.

I dag tager hun del i et åbent samråd med miljøminister Lea Wermelin (S), hvor byggeprojektet også er på dagsordenen.

/ritzau/