Bred aftale skal stoppe lav løn til udenlandske chauffører

Udenlandske chauffører, der kører her i landet, skal have samme løn som deres danske kolleger.

Fremover skal udenlandske chauffører ikke køre på danske veje til lønninger, der ligger langt under, hvad deres danske kolleger får.

Det er resultatet af en politisk aftale, som et bredt flertal i Folketinget er enig om. Kun Liberal Alliance og partiet Fremad er ikke med i aftalen.

- Det er et kæmpe-skridt imod social dumping. Det har været et problem, og det har plaget godstransporten og bustransporten i rigtig mange år, at der kører især østeuropæiske chauffører rundt til polske, rumænske og bulgarske lønninger, siger Henning Hyllested, EL-transportordfører.

De toneangivende danske overenskomste bliver gældende, når niveauet for de udenlandske chaufførers lønninger skal lægges.

I aftaleteksten fremgår det også, at kontrollen med chaufførerne skal skærpes.

Det skal dels ske som et led i politiets eksisterende vejsidekontrol og dels hos en administrativ særmyndighed, og der vil både kunne udstedes tvangsbøder og gives strafferetlige sanktioner.

De udenlandske transportvirksomheder får pligt til at overholde en række dokumentationskrav, som skal medbringes under kørslen og skal kunne forevises, herunder ansættelseskontrakt og lønsedler.

- Det er altafgørende, at kontrollen er i orden. Det har den ikke været indtil nu, siger Henning Hyllested.

I 2018 kom Padborg-sagen for offentlighedens lys, da chauffører fra Filippinerne og Sri Lanka blev fundet i lejre på sønderjyske rastepladser

/ritzau/