Et bredt flertal af Folketingets partier har her til formiddag landet en aftale om udmøntning af pengene i satspuljen på det sociale område.
Samlet 1,1 milliarder kroner er fordelt til primært børn og socialt udsatte grupper.
Det har socialminister Mai Mercado netop offentliggjort på et pressemøde i ministeriet. Et pressemøde der denne gang blev lidt anderledes, da sagen om svindel i Socialministeriet med netop satspujlemidlerne har fyldt i forhandlingerne.
- Det er jo på en lidt anderledes baggrund, vi præsenterer en aftale i dag.
- Det er klart, at svindelsagen i Socialstyrelsen har ligget som en skygge på os allesammen, siger Mai Mercado.
Hjælp til unge hjemløse
De 1,1 milliarder kroner udmøntes blandt andet i indsatser for børn, der er anbragt uden for hjemmet.
Derudover har partierne afsat penge til at hjælpe mennesker med senfølger efter seksuelle overgreb i barndommen og ungdommen.
Derudover indeholder aftalen "en styrket indsats for mennesker, der er udsat for fysisk og psykisk vold" samt flere iniativer mod stalking.
I aftalen er der også afsat penge til indsatser over for unge hjemløse og mænd i krise og samt driftstøtte til en række organisationer som eksempelvis Reden i Aalborg, oplyser Socialministeriet.
Ny whistleblowerordning
Mai Mercado fastslår, at partierne har arbejdet for at siker en større gennemsigtighed i fordelingen af tilskud fra satspuljemidlerne, hvilket er en direkte konsekvens af den svindelsagen, der i øjeblikket verserer.
Partierne opretter med aftalen også whistleblowerordning for civilsamfundet, som frivillige organisationer på det sociale område kan benytte, hvis der er fejl eller uregelmæssigheder i tildelingen af tilskud.
- I det her års satspuljeaftale har vi lagt nogle sten til at gøre satspuljen mere gennemsigtig, siger ministeren.
Whistleblowerordningen har dog ingen direkte sammenhæng med svindelsagen, understreger ministeren. Den er i stedet tænkt som en mulighed for at opklare intern svindel hos modtagerne af satspuljemidlerne.
S: Vigtigt at få tætnet huller
Også Socialdemokratiets socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theil fremhæver gennemsigtigheden.
- På baggrund af den svindelsag, der har været, har det været vigtigt at få tætnet de huller, der kunne være omkring satspuljen.
Hun fremhæver desuden, at der i stedet for små poser med penge denne gang har været fokus på større poser.
- Vi har lavet et investeringsprogram for udsatte børn og unge. Der bliver afsat et større beløb i stedet for de mindre puljer, man lavede i gamle dage. Det er et vigtigt ryk i forhold til at lave en satspulje, der er gennemsigtig, siger hun.
Enhedslisten er ikke med i aftalen, da partiet er uenige i finansieringen.
Præciseret klokken 12:21: Det er præciseret, at whistleblower-ordningen og den verserende svindelsag ikke har nogen sammenhæng.