Bredt flertal bag ny arbejdsmiljøaftale på 1,3 milliarder: 'Jeg synes ikke, vi har råd til at lade være'

Et samlet Folketing har indgået en aftale om bevilling til Arbejdstilsynets arbejdsmiljøindsats.

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen ved præsentationen af den ny arbejdsmiljøaftale. (Foto: © Emil Helms, Ritzau Scanpix)

Der bliver givet en "historisk stor bevilling" til Arbejdstilsynets arbejdsmiljøindsats og indsatsen mod social dumping over de næste fire år.

Sådan lyder en af overskrifterne i en ny aftale, der netop er landet, for arbejdsmiljøområdet de kommende fire år.

Der er afsat 1,3 milliarder kroner til aftalen, som bevilges fra 2023 til 2027.

Det har et samlet Folketing - regeringen (S, V og M), Socialistisk Folkeparti, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti, Alternativet og Nye Borgerlige - indgået en aftale om, skriver Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelse.

Flere af aftaleparterne har netop præsenteret aftalen på et doorstep.

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) siger på pressemødet, at hun er stolt over aftalen, der skal sikre, at vi kan gå på arbejde uden at blive slidt ned.

Hun fremhæver blandt andet indsatsen mod social dumping, som der med aftalen afsættes det største beløb til nogensinde. Det lyder på 673 millioner kroner.

- Det er en social dumping-indsats, der sætter ind, hvor der er arbejdslivskriminalitet og snyd på vægten. Sådan at dem, der faktisk spiller efter reglerne, får fair konkurrence, siger hun.

Ministeren nævner også en række nye greb på asbestområdet og det psykiske arbejdsmiljø samt vold på bostederne.

- Det er i det hele taget en aftale på et niveau, der er historisk, og jeg er glad for, at så mange vil være med, siger beskæftigelsesministeren.

'Ikke råd til at lade være'

Til DR Nyheder siger Ane Halsboe-Jørgensen, at det historisk høje beløb er nødvendigt for at komme problemerne på området til livs.

- Jeg synes ikke, vi har råd til at lade være. Det her er en forebyggende indsats, som vi ikke har råd til at lade være med, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Hør, hvad Ane Halsboe-Jørgensen siger om aftalens bestemmelser på asbest-området her:

Fagforbund giver aftale en varm modtagelse

Hos Fagforbundet HK falder arbejdsmiljøaftalen i god jord. Især glæder HK's næstformand, Mads Samsing, sig over, at det psykiske arbejdsmiljø prioriteres i aftalen.

Det skriver HK Danmark i en pressemeddelelse.

- Vi har i årevis kæmpet for at få psykisk arbejdsmiljø meget højere op på den politiske dagsorden. Denne aftale tager nogle vigtige skridt i den rigtige retning, og jeg er især glad for at se, at man har et særligt fokus på vores unge, nyuddannede kolleger, siger han.

Han bider desuden mærke i, at aftalen lægger op til, at der fra 2027 prioriteres en varig bevilling på 203 millioner kroner til arbejdsmiljøindsatsen og indsatsen mod social dumping.

Det er et opgør med års midlertidige bevillinger og den usikkerhed, som har præget indsatsen på området, skriver Beskæftigelsesministeriet i pressemeddelelsen.

- Det er jeg meget tilfreds med. Arbejdstilsynet skal have stabil finansiering, så de kan holde på og udvikle dygtige medarbejdere, siger Mads Samsing i pressemeddelelsen.

HK kunne dog godt have tænkt sig blandt andet et yderligere fokus på stress i aftalen.

Bygger videre på aftale fra 2019

Der er, foruden de 673 millioner til bekæmpelsen af social dumping, afsat 452 millioner kroner til arbejdsmiljøindsatsen.

Desuden afsættes der 145 millioner kroner til en række prioriterede områder, herunder arbejdsulykker, psykisk arbejdsmiljø og illegal arbejdskraft.

- Det er helt afgørende for regeringen, at det er sikkert og sundt at gå på arbejde i Danmark. Vi skal kunne holde til at arbejde hele vores arbejdsliv, og derfor er jeg glad for, at vi har indgået en ambitiøs og langsigtet aftale om et bedre arbejdsmiljø, udtaler Ane Halsboe-Jørgensen.

Den brede politiske aftale bygger videre på en aftale om arbejdsmiljø fra 2019.

Dengang blev tilsynet med forholdene på landets arbejdspladser styrket. Det øgede tilsyn fortsætter med den nye aftale.