Bredt flertal enigt om genåbningsaftale: Flere restriktioner lempes

Efter 12 timer ved forhandlingsbordet har politikerne landet en aftale.

Efter 12 timer kunne partierne lande en aftale om yderligere lempelse af restriktionerne. (Foto: Philip Davali)

Efter en maratonforhandling på 12 timer er partierne kommet ud for at præsentere en ny genåbningsaftale tidligt torsdag morgen.

- Der har bestemt været nogle kanter, men det lykkedes.

- Aftalen har mange elementer. Coronapasset består, det bliver et nøglepunkt i den fortsatte åbning af vores samfund, siger justitsminister Nick Hækkerup (S).

- Til gengæld giver det mulighed for at fjerne en række restriktioner.

Aftalen betyder, at vi allerede fra på mandag kan smide mundbindet de fleste steder.

- Fra mandag siger Danmark farvel til mundbindet alle steder undtagen i den kollektive trafik, lyder det fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Alle partier er med i aftalen undtagen Nye Borgerlige, som ikke har været en del af forhandlingerne.

- Det er temmelig mange elementer i sådan en aftale. Det er sådan, at når man tager et element ud, så får det betydning for noget andet. Derfor skal der hele tiden laves konsekvensvurderinger. Jeg tror, at vi slog rekorden denne gang, siger Magnus Heunicke, om hvorfor forhandlingerne har taget så lang tid.

Det var derfor heller ikke alle partier, som var mødt op til præsentationen af aftalen.

Længere åbningstider

Blå blok var alle gået til forhandlingerne med et ønske om, at restauranter og barer fik lov til at holde åbent længere end til 22.

Og det er også kommet med i den nye aftale.

- Restauranter og barer må fra fredag holde åbent og servere alkohol indtil midnat. Midt i juli udvides åbningstiden til klokken 02, siger Ole Birk Olesen, finansordfører for Liberal Alliance.

Fra 1. september må landets natklubber således genåbne med krav om fremvisning af coronapas.

Til gengæld er der ingen krav om at skulle lukke på noget særligt tidspunkt.

- Og allerede 1. oktober skal der ikke fremvises coronapas, siger Ole Birk Olesen.

Flere fodboldfans på tribunerne

Få dage før det danske landshold kan gå i parken og spille deres første EM-kamp, er der gode nyheder til danske fodboldfans.

Der kan nemlig komme flere fans på stadion.

I aftalen er det blevet besluttet, at der til kampene kan lukkes 25.000 tilskuere ind. Det er næsten 10.000 flere i forhold til det tidligere tilskuerloft på 15.900.

- Vi får et bedre EM end forventet. Det er bare et spørgsmål om, hvor hurtigt DBU kan arrangere at få flere fans ind, siger Ole Birk Olesen (LA).

De fleste restriktioner er udfaset i september

Et af de helt store stridspunkter under forhandlingerne var coronapasset.

Særligt de blå partier har presset på for at få coronapasset helt afskaffet på nær i nattelivet og ved store forsamlinger samt ved rejser ind og ud af Danmark.

Coronapasset bliver da også en af de sidste restriktioner, som ender med at blive fjernet.

- Coronapasset bliver stille og rolig udfaset. Det kan man godt leve med, fordi det samtidig betyder, at man må andre ting, siger De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, på pressemødet tidligt torsdag morgen.

Og hvis nogle danskere bekymret over, om politikerne med nattens aftale har været lidt for uansvarlige, så skal de ikke være bekymret, siger sundhedsministeren.

- Det er fuldstændig inden for skiven, som vores sundhedsmyndigheder har anbefalet os. Vi havde ikke gjort det her, hvis det var uansvarligt.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk