Brian Mikkelsens farvel: Kontaktet af headhunter for 14 dage siden

Den afgående erhvervsminister siger et endegyldigt farvel til politik efter 24 år.

Brian Mikkelsen vil ikke sige, hvad det er for en regering, han forlader. 'Jeg skal være politisk neutral nu', siger han.

Den konservative frontfigur Brian Mikkelsen har allerede erklæret sig for 'politisk neutral'.

Nu skal han tale erhvervslivets sag som administrerende direktør for Dansk Erhverv og være venner med alle partierne.

- Det er en meget underlig dag for mig. Jeg er meget splittet.

- Jeg glæder mig rigtig meget til at kæmpe for erhvervslivet, men det er også vemodigt, fordi det er et kapitel i mit liv, der slutter. Jeg er ikke politisk mere. Jeg skal være partipolitisk neutral og kæmpe for erhvervslivets interesser, siger den afgående erhvervsminister til DR Nyheder.

Han ser ikke sit jobskifte som et fravalg af noget, men som et tilvalg af en mulighed, der pludselig opstod for bare 14 dage siden, da en headhunter kontaktede ham.

I forgårs underskrev han kontrakten med Dansk Erhverv, der dermed betød farvel til Folketinget og dansk politik efter 24 år, hvoraf de 12 år har været til ministerløn.

For Brian Mikkelsen bliver det et endegyldigt farvel til politik. Han har aftjent sin politiske værnepligt, påpeger han.

Ingen er uundværlige

Brian Mikkelsen efterlader ministeriet til sin partifælle Rasmus Jarlov, der senere i dag efter en tur til Amalienborg får nøglerne til ministerkontoret.

- Han er en dygtig og energisk fyr, siger Brian Mikkelsen om sin yngre afløser.

Den konservative folketingsgruppe mister en af hovedaktitekterne bag en stor del af den konservative politik.

Men Brian Mikkelsen er ikke bekymret for, at det sammenlignet med hans egen politiske karriere er en uerfaren folketingsgruppe, der nu skal tale den konservative sag på Christiansborg.

- Jeg er sikker på, at de, der er tilbage, sagtens kan finde ud af at overtage det. Der er ikke nogen, som er uundværlige. I morgen kan det være, der kommer en endnu bedre folketingsgruppe og erhvervsminister. Man må prøve at gøre en forskel, mens man er der, og så kommer der nogle andre friske kræfter ind.

Kan ikke se problemet i jobskifte

Brian Mikkelsen har fået kritik fra både Socialdemokratiet og Enhedslisten for at lave skiftet fra erhvervsminister til chefen, der fremover skal udføre lobby for erhvervslivet på den politiske scene.

Det ser han ikke selv som et problem.

- Jeg synes, det er godt, man ved, hvad man snakker om. Jeg ved, hvad jeg snakker om, når det handler om dansk erhvervsliv. Så jeg synes, det er en kvalifikation, at jeg kommer med en viden og erfaring som toppolitiker. Det er en stor fordel.

Men kan du forstå, at kritikere mener, du sidder inde med noget viden fra regeringskontorerne, du kan bruge i dit nye job?

- Alle folketingspartier vil gerne erhvervslivet, som skaber job og finansierer vores velfærdssamfund. Der er ikke nogen modstridende interesser dér, siger Brian Mikkelsen.

Allerede i morgen har han første arbejdsdag som chef for de 240 ansatte i erhvervsorganisationen.

Du kan følge overdragelsen af ministerposten live på dr.dk og DR2 fra klokken 12.00.

Facebook
Twitter