Britiske eksperter skal udpege mulige danske fejl i Irak og Afghanistan

Embedsmænd og eksperter bag den britiske Irak-kommission skal svare på spørgsmål om Danmarks rolle i Irak-krigen. Beslutningen vækker begejstring i rød blok.

Britiske eksperter bag den såkaldte Chilcot-rapport skal til åben høring i Danmark. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Et flertal i Forsvarsudvalget, bestående af rød blok og Liberal Alliance, er blevet enige om at invitere folkene bag den britiske Irak-kommission til Danmark for at deltage i en åben høring.

Strategisk lagde Danmark sig tæt op af briterne i forbindelse med Irak-krigen. Derfor giver det mening at invitere eksperter herover, som har undersøgt den britiske krigsdeltagelse, forklarer Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm.

- Det er klart, at det er interessant for os danske politikere at få mulighed for at spørge de folk, der rent faktisk har haft lejlighed til at undersøge, hvad der skete, da briterne gik i krig, siger hun.

Den britiske undersøgelse, Chilcot-rapporten, førte til massiv kritik af den daværende britiske premierminister, Tony Blair, da den blev offentliggjort.

Derfor håber Eva Flyvholm blandt andet, at høringen kan være med til at give et dybere indblik i Danmarks daværende statsministers rolle.

- Vi i Enhedslisten vil spørge ind til, hvilket samarbejde George Bush, Tony Blair og Anders Fogh Rasmussen havde på daværende tidspunkt, da man besluttede at gå ind i Irak, siger Eva Flyvholm.

Åbenhed i forhold til den danske krigsdeltagelse har længe været en af Enhedslistens mærkesager. Derfor understreger Eva Flyvholm også, at høringen er et skridt i den rigtige retning, men dog langt fra tilfredsstillende.

- Det er altså en krig, der har ledt til hundredtusindvis af irakeres død, og det synes jeg, at vi har behov for at undersøge meget mere grundigt, end vi desværre har mulighed for, siger Enhedslistens forsvarsordfører Eva Flyvholm.

I sommeren 2015 besluttede Venstre-regeringen med støtte fra blå blok at nedlægge den danske Irak-kommission, der blev nedsat af S-R-SF-regeringen.

Opbakning fra Liberal Alliance

På trods af, at man i sin tid tilsluttede sig regeringens beslutning om at nedlægge Irak-kommissionen, hilser Liberal Alliance høringen velkommen.

- Vi går ind for maksimal åbenhed, og det her er muligvis noget, der kan gøre os klogere.

- Vi kan ikke se, hvorfor vi skulle modsætte os det her, når det nu er et ønske fra andre partier, at vi inviterer de her forskere og embedsmænd, siger Liberal Alliances udenrigsordfører Mette Bock.

Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm, forventer, at høringen vil blive afholdt inden for de nærmeste måneder.