Brugte 228.750 kr. til konsulenter i jagt på pressechef - ansatte ministerkollegas tidligere spindoktor

Pernille Rosenkrantz-Theil (S) erkender, at pengene ikke skulle være brugt.

Pernille Rosenkrantz-Theils ministerium skrottede en ansøgningsproces, der havde kostet 260.000 kroner. (Foto: © søren bidstrup, Scanpix)

259.993,75 kroner.

Det var regningen for konsulenter og jobopslag, da børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) i august søgte en ny pressechef. Alene udgifterne til rekrutteringsbureauet 'Zeuthen Storm' løb op i 228.750 kroner.

Det viser en aktindsigt, som DR Nyheder har fået hos ministeriet.

I første ansættelsesrunde endte ministeriet uden en ny pressechef.

Derfor blev stillingen slået op igen. Og i anden runde ansatte ministeriet Thomas Bro Sæhl som pressechef for den nye minister.

Thomas Bro Sæhl har tidligere været spindoktor for social- og indenrigsminister Astrid Krag, dengang hun var medlem af SF og sundhedsminister. Han var en overgang også rådgiver for daværende SF-formand Villy Søvndal og dermed en del af den rådgiverkreds, hvor Mette Frederiksens nuværende stabschef, Martin Rossen, også sad.

Martin Rossen var dengang rådgiver for Mette Frederiksen i først Beskæftigelses- og siden Justitsministeriet.

Bliver mere og mere mystisk

Thomas Bro Sæhl er en af de syv nye presse- eller kommunikationschefer i ministerierne, som har en politisk tilknytning til de socialdemokratiske ministre.

Ansættelserne har udløst hård kritik. Der er nemlig tale om ansættelser som embedsmænd og ikke særlige rådgivere, som er politiske. Embedsmænd er neutrale og skal kunne hjælpe ministeren uansat partifarve.

Forløbet bliver mødt af hård kritik fra Sophie Løhde, der er politisk ordfører for Venstre.

- Den her sag bliver mere og mere mystisk, og det lugter langt væk af kammerateri, siger hun.

Rosa Lund, demokratiordfører hos Enhedslisten, kan godt forstå, hvis en kvart million lyder af mange penge.

- 260.000 kroner lyder af rigtig mange penge, og det tror jeg, at det gør for rigtig mange mennesker. Men sammenlignet med, hvad staten ellers bruger på konsulenter og har brugt på konsulenter, så er det et ret lille beløb, siger hun.

Sophie Løhde vil nu indkalde Pernille Rosenkrantz-Theil i samråd for at få en få en forklaring.

Vil ikke tage sin egen medicin

Socialdemokraterne gik i foråret til valg på at bruge færre skattekroner på konsulenter. Mette Frederiksen mente, at det var muligt at spare tre milliarder kroner på konsulenter i kommuner, stat og regioner.

Derfor undrer det også Sophie Løhde, at der bliver brugt 228.750 kroner til en konsulent i jagten på en ny pressechef til Børne- og Undervisningsministeriet.

- Det viser i hvert fald, at Socialdemokratiet ikke er klar til at tage sin egen medicin. De gik til valg på at spare tre milliarder om året på eksterne konsulenter, og så bruger man alligevel en kvart million på konsulentrekruttering af en pressechef og præsenterer et finanslovsforslag, hvor der bliver sparet lige præcis nul kroner på konsulenter. Jeg synes, det taler helt for sig selv, siger hun.

DR Nyheder har været i kontakt med Zeuthen Storm. Firmaet ønsker ikke at kommentere forløbet.

Minister erkender: Pengene skulle ikke være brugt

Pernille Rosenkrantz-Theil, hvorfor brugte ministeriet mere end 200.000 kroner på konsulenter, når Socialdemokratiet gik til valg på at bruge færre skattekroner på konsulenter?

- Fordi det var det, der var ansættelsesproceduren, da jeg sad som ny minister og skulle tage stilling til det. Forklaringen er sådan set ikke længere end det. Vi skulle ansætte en ny pressechef, der var ikke nogen pressechef, da jeg blev minister, og det vil sige, at noget af det første, jeg skulle tage stilling til, var det her, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

- Efterfølgende har jeg så lavet ansættelsesprocessen om. Det betyder fx, at den departementschefstilling, der i øjeblikket er opslået, den bliver gennemført uden bureau.

Så fremover, når der skal ansættes nogen i ministeriet, så bliver det uden brug af konsulenter? Skal det forstås sådan?

- Ja, sådan skal det forstås.

Så de penge, der blev brugt i første omgang, de skulle i virkeligheden ikke være brugt?

- Ja, sådan kan man jo godt sige det. Hvis jeg havde været en gammel, garvet minister, lige da jeg blev udnævnt som minister, så ville jeg givet have stoppet det her. Men eftersom jeg tiltrådte som minister, og det her var det, der var den gængse ansættelsesprocedure, så vurderede jeg ikke, at jeg selv havde en sikker nok hånd til at træffe en beslutning om, at ansættelser skulle foregå på en anden måde.

Pernille Rosenkrantz-Theil giver ikke meget for kritikken fra Sophie Løhde, om at der skulle være tale om kammerateri:

- Jeg har folk med alle mulige forskellige historier i bagagen ansat i ministeriet. Og alle ansættelsesprocesser går jo fuldstændig efter bogen. Derfor så forstår jeg ikke, hvor Løhde gerne vil hen med det her.

Stoppede du processen i første omgang, så der kunne komme en ny ansættelsesrunde?

- Nej, det gjorde jeg ikke.

Har du nogen måde være indblandet i Thomas Bro Sæhls ansættelse i ministeriet?

- Ja, det har jeg jo, fordi man som minister godkender en ansættelse.

Men har du anbefalet ham at søge stillingen?

- Nej, det har jeg ikke. På den måde blander vi os ikke i ansættelserne af hverken pressechefer eller andre. I de sidste runder af ansættelserne kan man godt som minister få lov til at tage stilling til de forskellige kandidater. Og jeg blev i forbindelse med denne har ansættelse kun anbefalet ham som kandidat, siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil.