Budgetlov skal sikre styr på økonomien

Røde tal på årsregnskabet kan undgås, hvis budgettet er ordentligt lagt fra start. Det er mantraet, når et bredt flertal i Folketinget ventes at stemme for en ny budgetlov.

Folketingets partier mødes i dag i finansministeriet for at forhandle en budgetlov på plads. Det er den første af sin art i dansk politik, og den handler blandt andet om at få lagt et låg på de offentlige udgifter.

- Det, der er vigtigt med budgetloven, er, at vi kommer til at overholde de offentlige finanser i henhold til de budgetter, der er lagt. Altså, at hvis vi ikke overholder budgetterne, så træder der nogle mekanismer i kraft, som sikrer, at budgetterne overholdes efterfølgende, forklarer Socialdemokraternes finansordfører, John Dyrby Paulsen.

Bred enighed

Mødet i dag kan meget vel være det eneste der skal til, før den samlede budgetlov kan sendes i Folketinget til vedtagelse, for der er et bredt flertal i Folketinget, der bakker op, siger vurderer Socialdemokraternes finansordfører, John Dyrby Paulsen. Det eneste parti, der ikke støtter op er regeringens eget støtteparti, Enhedlisten.

Både Venstre og konservative er positive. De havde selv et lignende forslag klar i skuffen, da de havde regeringenmagten, men det blev liggende da valget og magtskiftet kom. Dansk Folkeparti er også positivt indstillet, og det samme er Liberal Alliance - stort set.

- Vi mener, at vi i Danmark skal have en budgetlov efter svensk forbillede. Det vil betyde, at vi får en budgetlov, som er løsrevet fra EU. Den svenske model kræver, at der er et overskud på de offentlige finanser, og det vil betyde, at hvis vi holder vores budgetter, kan vi foretage investeringer eller sænke skatten. Hvis vi opererer med et underskudsmål, som der er lagt op til, så holder vi måske lige akkurat skindet på næsen, siger finansordfører Merete Risager.

Fire love under et

I virkeligheden er der ikke tale om én lov, men om fire love, der skal sikre at budgetterne bliver overholdt. En lov for staten, en for regionerne og en for kommunerne og endelig en lov om at Det Økonomiske Råd og de økonomiske vismænd skal have flere beføjelser, hvis ikke stat, region elle kommune overholder budgetterne.

- Vismændene skal hele tiden holde øje med, om vi ligger på en ordentlig linie inden for de rammer, der gælder for dansk økonomi, og ser det fornuftigt ud, også på lidt længere sigt, med hensyn til de budgetter man har, siger John Dyrby Paulsen.

Det nye budgetloven lægger op til er, at staten, regionerne eller kommunerne bliver tvunget til at reagere, hvis de økonomiske vismænd ikke mener, at budgetterne holder.

- Og så er man forpligtet til at gribe ind og reagere på det, vismændene siger. Og det er altså en væsentlig del af budgetloven.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk