Bundsgaard gik ikke frivilligt

Lotte Bundsgaard, der nu mod sin vilje er fyret som politisk ordfører i Socialdemokratiet er partiets helt store stemmesluger på Fyn. Hun er eksemplet på, at det kan gå hurtigt op i politik - og lige så hurtigt ned igen.

- Jeg skal tilbage og være almindeligt folketingsmedlem. Det har jeg prøvet før, og jeg ved, der er et kæmpe stykke arbejde i det. Der er knap 27.000 fynboer, der har stemt på mig, så jeg har et ansvar over for dem, siger Lotte Bundsgaard. (Foto: Nana Reimers)

Lotte Bundsgaard gik ikke frivilligt som politisk ordfører. Hun er uenig i beslutningen, for personudskiftning kan ikke løse Socialdemokratiets store krise.

- Det, der skal til for at rette op på meningsmålingerne er en klar politik. Jeg tror ikke på, at man vender udviklingen ved at rykke en lille smule rundt på holdet, sagde Lotte Bundsgaard, da hun forlod gruppemødet en time før, det sluttede.

Brat fald

Hendes fyring er et brat fald fra den politiske top.

En ordentlig maveplasker - og så fra timeter-vippen. Sådan lød det i formiddag om Lotte Bundsgaard fra en af partifællerne, kort før Socialdemokraterne begav sig til gruppemødet for at blive orienteret om udskiftningerne i ledelse og på ordførerpladserne - oplysninger, som forlængst summede rundt på Christiansborg.

Det er en barsk karakteristik - men foreløbig ser karrieren ud til at have taget et dyk for den 33-årige Lotte Bundsgaard, der nu sidder i Folketinget på ottende år. Hun har ellers aldrig lagt skjul på, at hun gerne vil opad, derop hvor tingene sker, hvor politikken bliver udformet, og hvor beslutningerne bliver truffet om personer og opgaver.

Valgt i 1998

Den dengang 25-årige DSU'er Lotte Bundsgaard tordnede ind i Folketinget ved valget i 1998, valgt på Fyn i Otterup-kredsen efter Ritt Bjerregaard, der var taget til Bruxelles som EU-kommissær. Hun scorede alene næsten 18.000 personlige stemmer, en god tredjedel af partiets personlige stemmer på Fyn, og den andel er bare vokset og vokset ved de efterfølgende valg. I fjor fik hun næsten 27.000 personlige stemmer, over halvdelen af partiets personlige stemmer på Fyn.

Ved det første valg var der en del skumlerier over, at unge Lotte ikke holdt spillereglerne - hendes valgplakater dukkede osse op i andre kredse end hendes egen - men det affærdigede hun som noget pjat: 300 plakater ku' ikke flytte 10.000 stemmer, sagde hun. Og partiformand Poul Nyrup Rasmussen ku' ihvertfald glæde sig over en ny stemmesluger.

Boligminister i næsten et år

I år 2000 gjorde Nyrup hende selv til boligminister og minister for ligestilling, men i sit ene år som minister nåede hun aldrig at brænde igennem, at slå sit navn fast.

En ny chance fik hun, da Helle Thorning-Schmidt så i fjor gjorde hende til en af sine nærmeste allierede. I den position har Lotte Bundsgaard været superloyal i et ofte skærende rampelys - men samtidig har hun mødt kritik som usikker og svag. Idag slutter makkerskabet med formanden så.

Facebook
Twitter