Censorer advarer: Universiteternes kvalitet og faglighed er dalende

400 censorer er i dag ude og advare videnskabministeren mod kvaliteten på de videregående uddannelser

I et brev til videnskabsministeren råber 400 censorer vagt i gevær. Kvalitet og faglighed på de videregående uddannelser er simpelthen blevet for ringe, mener de. (Foto: Emil Hougaard © Scanpix)

- Der er tegn på, at de videregående uddannelsers kvalitet over en årrække har været faldende, og at de krav, der stilles til de studerende, er mindre end tidligere.

Sådan lyder advarslen, ifølge Berlingske, i et brev til videnskabsministeren fra 400 censorer på de videregående uddannelser i sprog og erhvervskommunikation.

- Omfanget af pensum er faldet, og der er tegn på inflation i karaktergivningen, så der gives relativt højere karakterer for en relativt mindre krævende præstation, står der endvidere i brevet.

I Berlingske beskriver censorformand Ivan Sørensen, hvordan han ser sig selv og sin stand som vagthund for de videregående uddannelser, og at han af denne grund nu føler sig nødsaget og forpligtet til råbe vagt i gevær.

12 er helt almindeligt i dag

Ifølge Ivan Sørensen vanskeliggør de forskellige karaktersystemer en sammenligning af karakterer gennem årene. Siden 1960'erne er de studerende blevet bedømt med Øresteds Skala, 13-skala og i dag 7-trinsskala.

- Men vi kan se, at der ved de foregående skalaer eksempelvis sjældent blev givet UG eller 13, mens 12 forekommer helt almindeligt for en større del af de bedste præstationer, siger Ivan Sørensen til Berlingske.

Ifølge censorformanden er det således kombinationen af den nye 7-skala sammen med mindre krævende pensumlister og studieordninger, der bidrager til, at studerende i dag får højere karakterer.

Ifølge censorene kan problemet ikke blot løses ved, at censorene begynder at give lavere karakterer.

De er nemlig bundet af både studieordninger og pensum, lyder det, ifølge Berlingske, i brevet til ministeren.

- Censor må ikke foretage en lavere bedømmelse med henvisning til, at de krav, der stilles til de studerende, er blevet lavere. Censor er i sin bedømmelse bundet af de lavere krav, der stilles.