CEPOS dumper LA-påstand

Skal man tro Liberal Alliances Merete Riisager, vil Danmark om få år være det fattigste land nord for Alperne. Men det holder ikke, fortæller DR’s Detektor.

Merete Riisager (LA) vakte efter eget udsagn "vrede" blandt en gymnasieklasse, som hun viste rundt på Christiansborg.

Overraskede og vrede. Sådan reagerede en gymnasieklasse ifølge Liberal Alliances Merete Riisager, da hun under en rundvisning på Christiansborg fortalte dem om en kuldsejlende dansk økonomi:

- Jeg forklarede, at Danmark over årene er gået fra at være det rigeste land nord for Alperne til om få år at være det fattigste, skrev hun i et blogindlæg på Berlingskes hjemmeside.

Det er en påstand, der er blevet gentaget af en stribe politikere fra partiet. Men udsigterne for Danmarks velstand er langt fra så dyster, fortæller Mads Lundby Hansen, cheføkonom og vicedirektør i den liberale tænketank CEPOS til Detektor:

- Når vi kigger på OECD's prognose, så må man sige, at det ikke er korrekt. Lande som Belgien, Finland og Tyskland vil ifølge OECD i 2030 have et BNP per indbygger, der er lavere end i Danmark.

Holder 10. plads

Hvis man vil forsøge at forudsige landes velstand, anbefaler økonomerne at opgøre det i BNP per indbygger. Det skal derefter korrigeres for købekraften og udregnes i løbende priser.

Og bruger man denne metode, så er der intet, der tyder på, at Danmark rasler ned af ranglisterne. De seneste BNP-opgørelser fra OECD viser nemlig, at Danmark lå nummer ti i 2012 og ifølge prognoserne ligger vi fortsat nummer ti, når vi når til år 2030.

Udover Belgien, Finland og Tyskland ligger både England, Frankrig og Island også lavere rangeret end Danmark - både i 2012 og i 2030.

I top for årtier siden

Det er derimod sandt, at Danmark for år tilbage var det rigeste land nord for Alperne.

I hvert fald har den økonomiske historiker Angus Maddison kortlagt en række landes velstandsniveauer helt tilbage til år 0. Og de opgørelser viser, at Danmark toppede ranglisterne i år 1950 og igen i 1973.

Der er dog flere usikkerheder forbundet med Maddisons studie, forklarer rigsstatistiker og tidligere direktør i OECD, Jørgen Elmeskov:

- Helt hvor meget vægt, man skal lægge på det, er svært at sige, fordi selvfølgelig var der nogle efterkrigseffekter i det, og samtidig kan man sige, at der også er nogle metodologiske ting ved Maddisons studie, som er anderledes, end man gør i nye OECD-fremskrivninger.

Gammel LA-påstand

Merete Riisager bruger en gammel floskel, som flere andre politikere fra Liberal Alliance også har turneret med. Blandt andet partiets finansordfører, Ole Birk Olesen, der i 2012 både sagde og skrev, at Danmark vil være det fattigste land nord for Alperne i 2017.

Ole Birk Olesen byggede på daværende tidspunkt sin påstand på de bedste tilgængelige opgørelser, men OECD har siden udviklet bedre metoder, som betyder, at det ikke holder i dag:

- Typisk har man brugt BNP i fastpris-beregninger velvidende, at det ikke fangede alting. Men fra 2013 er man gået over til denne her nye metode. Jeg var i OECD dengang beslutningen blev taget - og det skyldtes, at vi var bekymrede ved vores fremskrivninger, fordi vi kunne se, at vi kom frem til nogle resultater, der så skæve ud, siger Jørgen Elmeskov til Detektor.

Retter sin blog

Merete Riisager erkender over for Detektor, at formuleringen ikke er sand, men holder fast i, at det billede, som hun tegner i sin blog, er korrekt:

- Formuleringen i blogindlægget er ikke optimal. Det, jeg talte med eleverne om, var den generelle udvikling, hvor Danmark er blevet relativt fattigere i forhold til andre lande.

- Jeg sørger for, at blogindlægget bliver rettet, skriver hun i en mail.

Se mere om faktatjekket i Detektor klokken 21 på DR2.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk