Cepos vil skære mere i ydelser end arbejdsgivere

Et nyt forslag om at slanke overførselsindkomsterne får opbakning fra Cepos, som dog vil skære endnu mere.

Cepos-cheføkonom Mads Lundby Hansen mener, at ledige vil tage de job, som i dag besættes af østeuropæere, hvis de sociale ydelser beskæres. (Foto: Jens Nørgaard Larsen © Scanpix)

Den liberale tænketank Cepos mener ikke, at Dansk Arbejdsgiverforenings (DA) forslag om at skære i flere sociale ydelser er vidtgående nok.

DA vil slanke de sociale ydelser fra førtidspension over sygedagpenge og fleksjob til kontanthjælp, så danske ledige i højere grad vil tage de mange job, der i dag besættes af flere tusinde østeuropæere.

- Mange af disse job fravælges af danskere, blandt andet fordi overførselsindkomsterne i en række tilfælde er for høje. Vi har 700.000 danskere i den erhvervsaktive alder på overførselsindkomst. Det er alt for mange, lyder det fra cheføkonom Mads Lundby Hansen.

Tre ydelser på samme niveau

DA vil sænke kontanthjælpen for forsørgere over 30 år med over 1.000 kroner om måneden, mens sygedagpenge og førtidspension skal beskæres med over 4.000 kroner.

Sker det, vil alle tre ydelser ligge på det samme niveau på lidt over 13.500 kroner om måneden.

- Gevinsten ved et lavtlønsjob er i mange tilfælde alt for lille for kontanthjælpsmodtagere. Desuden lægger DA ikke op til at beskære arbejdsløshedsdagpengene.

Ikke attraktivt at tage job

- Det bør man gøre, da det ikke er attraktivt for personer på maksimale dagpenge at tage et lavtlønsjob. Beskæringen af dagpenge bør være på 10 procent. Det øger beskæftigelsen med 14.000 personer, siger Mads Lundby Hansen.

Ifølge DA vil Danmark dermed kunne finde offentlige besparelser for mere end 60 milliarder kroner og få 85.000 flere danskere til rådighed på arbejdsmarkedet.

/ritzau/