Charlottes kamp for dement ægtemand: 1,5 mio. mere til pleje

Charlotte Helsted og en gruppe pårørende fik kommunen til at investere flere penge i pleje.

Charlotte skrev blandt andet læserbreve til den lokale avis for at gøre opmærksom på problemet. (© DR)

Travlhed på landets plejehjem betyder, at mange ældre får ble på, selv om de ikke har brug for det.

I en ny rundspørge som FOA har lavet for DR Nyheder svarer hver sjette social- og sundhedsassistent, at de mindst en gang om ugen oplever, at en borger får ble på, fordi der ikke er tid til toiletbesøg.

I Gladsaxe Kommune fik manglen på personale for et år siden de pårørende til at gå i oprør, og det har nu ført til, at kommunen ansætter flere folk.

Jeg blev vred

Oprøret blev startet af Charlotte Helsted. Hun oplevede flere gange, at hendes demente mand gik rundt med en fyldt ble, fordi personalet ikke havde tid til at skifte den.

- Jeg blev ked af det, og jeg blev vred. Så sørgede jeg for, at han kunne komme på toilettet og blive ren igen. Det gør jeg i øvrigt stadigvæk, hver gang jeg kommer, siger Charlotte Helsted.

Hun var godt klar over, at personalet ikke havde tid, så i første omgang fik hun lavet en aftale med personalet om at give hendes mand, som har mistet sproget, faste toiletbesøg, og det hjalp også på problemet.

Skrev læserbreve

Bagefter gik hun sammen med en gruppe kvindelige pårørende fra plejehjemmet, og sammen gik de i gang med at kæmpe for flere ansatte og bedre forhold.

Gruppen skrev blandt andet læserbreve til lokalavisen og breve til politikerne. De deltog også i budgetmøder og mødtes flere gange med enkelte politikere.

- Sommetider må man råbe rigtig højt for at blive hørt, siger hun.

Varme hænder

Opråbet gav pote. På det netop vedtagne budget har demensafdelingerne i Gladsaxe Kommune fået halvanden millioner kroner ekstra.

- Det gør et indtryk på mig, når der er borgere, som kommer og siger, at noget ikke fungerer, så undersøger vi det selvfølgelig nærmere, siger Bent Greve, formand for seniorudvalget i Gladsaxe Kommune

De mange penge er øremærket til såkaldte "varme hænder", altså ekstra personale, som kan aflaste personalet, så der blandt andet bliver bedre tid til at hjælpe de ældre på toilettet.

- Når vi har en meget varieret gruppe af personer, som har et lidt mere nuanceret behov, end vi oprindelig havde forestillet os. Og når borgerne har det, er der også behov for flere personer omkring dem til at hjælpe dem, siger Bent Greve.

Lille beløb

Charlotte Helsted er glad for, at hendes indsats nu betyder, at der bliver brugt halvanden million på området, men hun mener ikke, at det er nok til at løfte opgaven.

- Det er et lille beløb, men et flot beløb. Det er et lille beløb, når der er tale om, at vi har 102 svært demente på plejehjem, som skal dele de her penge.

- Men vi vil kæmpe for, at de bliver brugt til flere varme hænder.

Har du nogle oplevelser med pårørende, der bruger ble, så vil vores redaktion gerne høre fra dig på inkontinens@dr.dk.

#kv13

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk