Cheflæge roser abort-ændring: 'Hvis de er klar til at have sex på det tidspunkt, er de også klar til at tage den beslutning'

Regeringen vil sænke grænsen for, hvornår man kan få en abort uden sine forældres samtykke.

Charlotte Wilken-Jensen er cheflæge på Hvidovre Hospital.

Det er godt og helt logisk, at regeringen i dag har meldt ud, at den vil sænke aldersgrænsen for, hvornår man kan få en abort uden sine forældres samtykke fra 18 til 15 år.

Det mener Charlotte Wilken-Jensen, der er cheflæge på gynækologisk-obstetrisk afdeling på Hvidovre Hospital - den afdeling, der har med blandt andre gravide at gøre.

I dag skal man nemlig som udgangspunkt have samtykke fra sine forældre, hvis man er gravid og vil have en abort, når man er under 18 år.

Men med dagens melding vil regeringen altså sænke den grænse til 15 år, så den er på linje med den seksuelle lavalder og grænsen for, hvor gammel man skal være for at give samtykke til behandling i sundhedsvæsenet uden forældrenes samtykke.

- Det er helt ulogisk, at alt anden sygehusbehandling må de unge selv tage stilling til, når de er 15 år. At de ikke må tage stilling til så indgribende og alvorlig ting med store konsekvenser giver ingen mening, siger Charlotte Wilken-Jensen.

Alle kan ende med at fortryde

Udover at være cheflæge på Hvidovre Hospital er hun også leder af præventions- og rådgivningsklinikken hos organisationen Sex & Samfund.

Hun understreger, at der ikke er større lægelig risiko ved at få en abort som 15-årig end som eksempelvis 19-årig.

Og langt de fleste unge gravide taler da også med deres forældre, hvis de står i en situation, hvor de overvejer en abort, siger hun.

- Så er der nogen, der ikke har kontakt med deres forældre. For eksempel hvis de har boet ude siden de var 14 år, eller hvis mor er i spjældet og far drikker. Men langt de fleste taler med deres forældre og har opbakning fra dem.

Kan du være bekymret for, at nogle ikke er modne nok til at træffe sådan en beslutning og bagefter kan fortryde eller blive kede af det?

- Det kan alle jo. Men vi må gøre os klart, at vi har en seksuel lavalder på 15 år.

- Hvis de er klar til at have sex på det tidspunkt - hvilket mange jo ikke er - er de også klar til at tage den beslutning på deres egne vegne i forbindelse med en eventuel graviditet, siger Charlotte Wilken-Jensen.

Hård kritik fra højrefløjen

Regeringens udmelding tidligere i dag har ellers mødt stor modstand på den politiske højrefløj.

Fra Danmarksdemokraternes Susie Jessen lyder det, at man kører forældrene "ud på et sidespor", mens De Konservatives politiske ordfører, Mette Abildgaard, kalder det en "urimelig beslutning".

- At lade 15-årige stå alene med beslutningen om abort, uden at forældrene skal inddrages, er udtryk for mangel på respekt for familien som samfundets vigtigste fællesskab, skriver hun på Twitter.

Der er ikke ligefrem opbakning til forslaget fra De Konservatives Mette Abildgaard. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

Også Dansk Folkepartis Mette Thiesen kalder ændringen "fuldstændig forfejlet".

- Vi har masser af aldersgrænser på 18 år i Danmark. Både for at stemme og få en tatovering og alt muligt andet. Og nu vil regeringen så gøre det muligt for børn under 18 år uden deres forældres støtte og vejledning at tage en beslutning med store konsekvenser, siger hun til Ritzau.

Hos Sex & Samfund er der opbakning til forslaget.

For det giver mening at sænke aldersgrænsen fra 18 til 15 år, så den flugter med den seksuelle lavalder og aldersgrænsen for at samtykke til behandling i sundhedsvæsenet, mener de.

- Det er en rigtig stærk udmelding på dagen for 50-året for den frie abort i Danmark, siger Majbrit Berlau, der er generalsekretær i Sex & Samfund.

Etisk Råd på vej med anbefalinger

I organisationen taler de, gennem den ordning, der hedder Sexlinjen, i nogle tilfælde med unge piger, som er blevet gravide.

- Mange af dem fortæller os, at de synes, det er svært at involvere forældrene. Særligt hvis de kommer fra hjem, hvor forældrene vil være modstandere af abort.

- Der er det en helt afgørende frihed, regeringen nu tildeler de unge, at de kan træffe den beslutning uafhængigt af, om forældrene vil være modstandere af det, siger hun.

Hos Det Etiske Råd går de i morgen i gang med et større arbejde, hvor man skal se på de danske abortregler og diskutere dem, inden rådet i september vil komme med oplæg til mulige ændringer.

Udsigten til netop det oplæg har regeringen indtil i dag brugt som argument for ikke endnu at gå ind i diskussioner om den danske abortlovgivning. Men i dag kom så alligevel et udspil til dele af abortlovgivningen.

Og det er et godt forslag, mener formand for Det Etiske Råd Leif Vestergaard Pedersen.

- Selvom vi ikke er startet på arbejdet endnu, har det overrasket os, at kvinder på 17 år ikke selv kunnne tage stilling til abort.

- Det her er en helt naturlig udvikling. Det følger fuldstændig de principper og den respekt, vi har for hinanden i det her samfund, siger han.

Når Det Etiske Råd går i gang med diskussionerne om abortlovgivningen bliver det især med fokus på, hvornår i graviditeten man skal kunne få foretaget en abort.

- Det er det svære. For det er en etisk afvejning med en masse forskellige hensyn. Det begynder vi at diskutere i morgen, siger han.