Christians fremtid ligger 225 kilometer ude i Nordsøen: Ny aftale skal give flere unge en ny chance

Et bredt flertal i Folketinget afsætter penge til opkvalificering. Christian Tanggard ved, hvad det kan betyde.

Christian Tanggard har ser frem til at arbejde på Tyra-feltet.

24-årige Christian Tanggaard er en dem, der skal hjælpe til, når Tyra-feltet skal renoveres.

Olie- og gasfeltet, der blev opført for 33 år siden, ligger 225 kilometer vest for Esbjerg ude i Nordsøen. Men årene har sat sine spor, og havbunden er sunket med seks meter. Derfor skal der bruges 21 milliarder på genopbygningen, som kaldes for danmarkshistoriens største reparation.

For måneder siden var der ellers ikke meget, der tydede på, at Christian Tanggard skulle være med i projektet. Han var endt som arbejdsløs, efter han havde taget et grundforløb som elektriker. Og han var heller ikke sikker på, at han var landet på den rette hylde.

Men gennem a-kassen kom han ind i et forløb, der lærte ham til at bygge stilladser på platforme. Og han har allerede fået en aftale om et job.

- Jeg skal være med til at demontere en hel masse på Tyra Vest. Jeg kommer til at bygge stilladser derude, siger han.

Han mangler kun de sidste kurser, før han klar til at komme i gang.

- Jeg venter bare på at få taget de sidste kurser. Så håber jeg, at de sparker mig af sted hurtigst muligt. Det glæder jeg mig i hvert fald til, siger han.

Christian Tanggaard skal arbejde for firmaet Muehlhan.

Flere penge til opkvalificering

Christian Tanggaards vej til at få et arbejde på Tyra-feltet er et eksempel på det, som politikerne på Christiansborg gerne vil have mere af.

Et bredt flertal i Folketinget vedtog i dag en aftale, der giver 102 millioner kroner mere til opkvalificering.

- Den situation, vi står i i Danmark, er fuldstændig unik i den forstand, at vi har høj beskæftigelse og lav ledighed. Men vi har desværre alt for mange, der ikke er en del af arbejdsfællesskabet. Vi tror fuldt og fast, at måden, vi skal have alle de mange mennesker uden for arbejdsfællesskabet med, er ved at investere i deres kompetencer og kvalifikationer, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

Venstre er også med i aftalen.

- Virksomhederne skriger efter arbejdskraft, og her kan ledige, kontanthjælpsmodtagere og dagpengemodtagere få foden indenfor via nogle kurser, siger partiets beskæftigelsesordfører, Hans Andersen.

Giver mig jobmulighed

I Esbjerg er Christian Tanggaard glad for de muligheder, han har fået gennem opkvalificering.

- Det giver mig adgang til nogle jobmuligheder, så jeg bliver fremtidssikret. Og det betyder, at jeg ender med et arbejde, som passer mig godt, siger han.

Tidligere har han arbejdet som det, der hedder ubefaren skibsassistent. Og han glæder sig igen til at arbejde på havet.

- Jeg har sejlet før, og friheden i at komme derud og efterfølgende have tilsvarende fri derhjemme, passer mig godt, siger han.