Christine Cordsen: Kampvalg i Venstre kan rive op i friske sår

Ellen Trane Nørby har en helt anden profil end Støjberg, som hun udfordrer om næstformandsposten.

De to kandidater til at blive Venstres næstformand er begge stærke men vidt forskellige profiler i Venstre, siger Christine Cordsen. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Det kommer ikke som nogen overraskelse for DR's politiske korrespondent Christine Cordsen, at Ellen Trane Nørby stiller op som næstformand for Venstre.

- Det var været fornemmelsen i nogle dage, at Ellen Trane Nørby var i gang med at sondere, om hun havde et grundlag for at stille op som modkandidat til Inger Støjberg. Og det må hun så have vurderet, at hun har en mulighed for at vinde, og at hun derfor gerne vil stille op til kampvalg, siger Christine Cordsen.

Her til aften meddelte den tidligere sundhedsminister så resultatet af sine sonderinger i et opslag på Facebook:

- Jeg har efter utallige opfordringer fra gode partikollegaer og bagland besluttet at stille op som næstformand for Venstre, skriver hun på sin profil.

Dermed er der lagt op til et kampvalg om næstformandsposten, når Venstre holder ekstraordinært landsmøde i Herning 21. september.

- De tegner to meget forskellige profiler i Venstre, og det er ret åbenlyst, at Ellen Trane Nørby stiller op for at tilbyde en anden profil end den, som Inger Støjberg har.

Den nye kandidat siger selv, at hun mener, at hun er den, der kan samle Venstre.

- Dermed siger hun jo så også indirekte, at Inger Støjberg er én, som deler vandene i Venstre. Der er nogen, som er meget enige med hende og støtter hende meget, meget varmt, men der er også nogen i Venstre, som er meget voldsomt imod Inger Støjberg, siger Christine Cordsen.

Begge kandidater har et godt CV og jysk opbakning

Begge kandidater har haft både ordførerskaber og ministerposter, og de har dermed begge to haft centale poster i Venstre.

Kun én kandidat har meldt sig til formandsposten indtil videre - nemlig Jakob Ellemann-Jensen.

- Venstre har en tradition for, at hvis formanden er fra hovedstadsområdet, så skal næstformanden være en, der i højere grad repræsenterer det jyske bagland - og det lever både Inger Støjberg og Ellen Trane Nørby op til, siger DR's politiske korrespondent.

Ellen Trane Nørby er valgt i Sydjyllands Storkeds, og Inger Støjberg er valgt i Vestjyllands Storkreds.

- Begge næstformandskandidater står stærkt i Jylland, da de begge er valgt dér.

Tidligere opgør kan påvirke kampvalg

Venstre har tidligere haft kampvalg om næstformandsposten, uden at der var stort ballade bagefter. Men Christine Cordsen mener, at Ellen Trane Nørbys tætte bånd til den afgående formand Kristian Jensen muligvis kan gå hen og rive op i et sår, der endnu ikke er helet.

- Netop fordi Ellen Trane Nørby har været en af Kristian Jensens nærmeste allierede og varmeste støtter, så kan der selvfølgelig komme nogle reminiscenser af dét opgør, som partiet lige har været igennem, siger hun og hentyder til den dramatiske weekend, der resulterede i både formand Lars Løkke Rasmussen og næstformand Kristian Jensens afgang.

- Det er nok lidt af en balancegang at sørge for, at de i de næste ugers interne valgkamp i partiet undgår, at det bliver alt for giftigt, og at de undgår at trække spor tilbage til det opgør, som de lige har været igennem, siger Cordsen.

Facebook
Twitter