Christine Cordsen: Løkke stiver sig af som statsmand i nytårstalen

Statsministerens nytårstale skilte sig ud ved at fokusere så meget på udlandet.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) holdt i går sin sidste nytårstale før folketingsvalget. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

- Vi lever i en verden i opbrud, og de store fællesskaber slår også revner herhjemme.

Sådan lød budskabet fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), da han i går aftes holdt sin sidste nytårstale før folketingsvalget.

Og på dét punkt skilte nytårstalen sig ud fra de seneste års nytårstaler, der normalt er mere fokuseret på det, der sker inden for landets grænser, fortæller DR's politiske korrespondent Christine Cordsen.

- Der har ikke tidligere været så stort fokus på det internationale i nytårstalerne. Jeg tror, at det simpelthen er, fordi at det virkelig er noget, der for alvor bekymrer ham og regeringen med de tendenser, vi ser nu.

- Og så er det selvfølgelig også, fordi vi nærmer os et valg, og det tegner i høj grad til at blive en skønhedskonkurrence mellem Lars Løkke Rasmussen og Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen. Og der vil han selvfølgelig gerne lige stive sig selv af som statsmand, siger Christine Cordsen.

På dét punkt har Løkke et forspring i forhold til Frederiksen, vurderer hun:

- Alene fordi han har været statsminister i nogle år og dermed er langt mere inde på den internationale scene end hende. Omvendt står Mette Frederiksen i meningsmålingerne stærkere i vælgernes opfattelse på en lang række indenrigspolitiske temaer.

Løkke varsler sundhedsreform

Lars Løkke kiggede ikke udelukkende ud over landets grænser i sin nytårstale. Han brugte også noget tid på at tale om sundhedsvæsenet og regeringens bebudede sundhedsreform. Regeringen vil blandt andet lave 21 nye lokale sundhedsfællesskaber.

Men vi blev ikke særligt meget klogere på regeringens planer.

- De ting, han nævnte, var ting, han har sagt rigtig mange gange før. Han påpeger, hvilke problemer han synes skal løses med den her reform, som er blevet bebudet rigtig, rigtig mange gange, siger Christine Cordsen.

Løkke løftede heller ikke sløret for, om regeringen vil afskaffe regionerne, hvor folkevalgte i dag har ansvaret for sundhedsvæsenet i landets fem regioner - som støttepartiet Dansk Folkeparti presser på for at få afskaffet.

Christine Cordsen forventer, at regeringen fremlægger sit sundhedsudspil i løbet af nogle uger og derefter indleder forhandlinger med DF.

- Men det er ikke meningen, at reformen skal være vedtaget som lovgivning eller være fuldstændig færdig, når vi skal til valg. Det bliver et valgtema, hvor partierne i blå blok kan stå sammen om, at reformen bliver vedtaget, hvis de vinder valget, siger hun og tilføjer:

- Omvendt kan Socialdemokratiet være imod reformen, hvilket de formentlig vil være, hvis regionerne mister livet. På den måde kan det ikke undgå at blive et valgtema.

- Samtidig mener man i Venstre, at det er et område, hvor Løkke står stærkt, fordi han har været sundhedsminister og har beskæftiget sig med det i årevis og selv er nede i alle detaljer i reformen, Og derfor vil man selvfølgelig gerne gøre det til et valgtema, siger Christine Cordsen.

Kritikere savnede fokus på hvidvask og klima

Lars Løkke fik fra flere af sine kolleger i Folketinget ros for at sætte så markant fokus på verdenssituationen i sin nytårstale. Men den lod også en del tilbage at ønske, har kritikken lydt fra flere sider.

Alle fem oppositionspartier efterlyste et større fokus på klimaforandringerne - og konkrete bud på løsninger. Flere undrede sig også over, at statsministeren ikke med et eneste ord nævnte den store hvidvask-skandale i Danske Bank.

Der vil altid være alle mulige ønsker til, hvad der skal med i en nytårstale.

- Men en nytårstale er ikke en normal politisk tale, hvor man lancerer nye udspil eller skælder ud på sine politiske modstandere. Det er jo en tale, som omkring 1,5 millioner mennesker ser, og derfor er det en statsministeriel tale til alle danskere - og ikke kun dem, der stemmer på Venstre.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk