Christine Cordsen: Statsministeren vil have danskerne til at stramme op

For mange slækker på retningslinjer. Derfor sender statsministeren påmindelse til danskerne, vurderer DR's politiske korrespondent.

Statsminister Mette Frederiksen (S) håber, at man med lokale tiltag og en strategi med masser af test, smitteopsporing og isolation af smittede vil kunne undgå en ny nedlukning af samfundet, som i foråret. (Foto: Martin sylvest © Scanpix)

Det er et forsøg på at få danskerne tilbage på sporet.

Få os til at holde afstand, spritte af og huske alle corona-retningslinjer. Det er derfor, at statsministeren udtrykker sin bekymring omkring den nuværende situation, hvor antallet af smittede fortsat stiger.

Sådan lyder det fra DR's politiske korrespondent, Christine Cordsen, efter Mette Frederiksen (S) i aftes udtrykte sin bekymring for den nuværende situation. Samme holdning kom til udtryk på statsministerens Facebook-side.

- Det handler om, at statsministeren har en fornemmelse af, at vi har slækket lidt på restriktionerne efter at have levet fem måneder med de her corona-regler, hvor smitten ikke har været så udbredt,

- Lige nu ser hun et vindue til at appellere til danskerne, fordi vi alle bemærker de stigende smittetal, og det giver mulighed for at få os alle sammen til at stramme op igen, siger hun.

Til Avisen Danmark lød det fra statsministeren:

- Der sprittes mindre af, afstanden mellem os er blevet kortere. Vores kontakt med mange personer er taget til. Vi er dér, hvor vi afgør, måske i løbet af de kommende uger, hvad det er for et efterår, vi går ind i.

Christine Cordsen pointerer, at regeringen formentlig vil håndtere corona-smitten noget anderledes end i foråret, hvor hele landet lukkede ned.

Tilbage fra ferien

Mens Mette Frederiksen var meget synlig under forårets store nedlukning med hyppige pressemøder og lange Facebook-opslag, har hun som resten af landet været i ferie-mode i juli.

Men nu kan danskerne godt forberede sig på igen at høre statsministeren tale om at holde afstand, spritte af og passe på, forudser Christine Cordsen.

- Vi kommer til at se mere til statsministeren og de meldinger, hun har til befolkningen. Det er hele tiden en afvejning af, at det skal være alvorligt, men hun skal også dosere hvor hårdt, hun slår på trommen. Jeg kunne godt forestille mig, at der i løbet af næste uge kommer et pressemøde, siger hun.

Mundbind fremfor nedlukning

Christine Cordsen pointerer, at regeringen formentlig vil håndtere corona-smitten noget anderledes end i foråret, hvor hele landet lukkede ned.

Hun fremhæver, at vi har opbygget en bedre testkapacitet og ved, hvordan lokale smitteudbrud skal håndteres.

Det er allerede set i Aarhus og Ringsted, der for tiden har mange corona-smittede.

I Aarhus er der eksempelvis indført krav om mundbind i offentlig transport, og det er sådanne tiltag, som danskerne kan begynde at forberede sig på, hvis smitten fortsætter med at stige.

- Det kunne blive nødvendigt at pålægge folk at bruge mundbind i for eksempel et storcenter frem for at lukke storcenteret. Det kan være en vej til at holde mere åbent, end vi oplevede det i foråret, hvis smitten blusser mere op, siger Christine Cordsen.

Mette Frederiksen skal i den kommende uge forhandle med de øvrige partier om den fortsatte gradvise genåbning af landet. Men fase fire, der skulle åbne blandt andet natklubber og spillesteder, er praktisk talt allerede aflyst.

Hverken stats- eller sundhedsministeren vil åbne nattelivet, når sundhedseksperter fraråder det i en tid, hvor smitten stiger. Christine Cordsen ser ikke svære politiske forhandlinger for sig, da ingen politikere er interesseret i at sætte noget over styr.

- Det ville også være mærkeligt at åbne mere op og sige til danskerne, at de sagtens kunne tage på natklub. Derfor er der selvfølgelig også et politisk signal i at sige, at nu bremser vi lidt op, siger Christine Cordsen.

Facebook
Twitter