Christine Cordsen svarer på 4 centrale spørgsmål: Her er de største udfordringer for den nye regering

Mette Frederiksen satte i dag sit ministerhold med 20 socialdemokrater.

Retten til tidligere folkepension for nedslidte bliver en af de store udfordringer for den nye S-regering, vurderer Christine Cordsen. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

De mest magtfulde personer i dansk politik hedder ikke længere Lars Løkke Rasmussen (V) og Kristian Jensen (V).

I dag er Mette Frederiksen (S) og Nicolai Wammen (S) flyttet ind i henholdsvis Statsministeriet og Finansministeriet.

Ministerlisten er dog en del længere end de to topministre. Den nye regering kommer nemlig til at tælle i alt 20 nye ministre. 18 af dem er fundet i folketingsgruppen, mens de resterende to er hentet i henholdsvis EU og i Roskilde Kommune.

DR’s politiske korrespondent Christine Cordsen svarer herunder på fire centrale spørgsmål om den nye regering, og hvilke udfordringer der venter dem på både kort og lang sigt.

Hvilket ministerhold er det, Mette Frederiksen har sat?

- Det er et forholdsvis ungt ministerhold, men samtidig et meget erfarent hold. De fleste af ministrene har mange års erfaring fra Christiansborg, har passet tunge ordførerskaber og har prøvet kræfter med ministerjobbet før.

- Det er en styrke, at knap halvdelen af de nye ministre har erfaring fra jobbet som minister. Det betyder meget, at man ved, hvordan det hele fungerer, og hvilke minefelter man skal vare sig for, når man tager over som ny minister.

- Som ny statsminister er det også en fordel for Mette Frederiksen, at hun har erfaring fra flere tunge ministerier. Under Helle Thorning-Schmidt sad Mette Frederiksen også i de centrale regeringsudvalg, så hun ved, hvordan magtcentrum i en regering fungerer og har dermed et grundlag for eventuelt at køre tingene på en anden måde, siger Christine Cordsen.

Hvilke udfordringer venter regeringen på den korte bane?

- Allerede i dag er de nybagte ministre uden tvivl blevet udstyret med en masse læsestof, og deres departementschefer har sat dem ind i eventuelle akutte sager, der har ligget og ventet i de mange ugers valgkamp og regeringsdannelse.

- På kort sigt handler det om at komme ind i det nye sagsområde og tage sig af eventuelle hastesager, der har ventet. Og så får ministrene formentlig sommerfred til at tænke over, hvilken politisk dagsorden de vil arbejde på, når sæsonen går i gang igen i august.

- En af de store opgaver, der for alvor presser sig på, er finansloven for 2020. S-regeringen skal offentliggøre sit forslag til finanslov i slutningen af august, siger DR's politiske korrespondent.

Hvilke udfordringer venter dem længere ude i fremtiden?

- Den politiske aftale – eller forståelse – som statsminister Mette Frederiksen har lavet med sit parlamentariske grundlag har udsat en bunke uenigheder til senere. Så der er udsigt til masser af hårde forhandlinger om især udlændingepolitik og økonomi.

- Det vil også blive hårdt arbejde at forsøge at levere på de to vigtigste socialdemokratiske valgløfter. Nemlig tidligere folkepension til nedslidte og en helt ny asylpolitik med stop for muligheden for at søge asyl ved den danske grænse. Ingen af delene har Mette Frederiksen sikret sig flertal for med De Radikale, SF og Enhedslisten.

- Den tidligere folkepension kan være svær at få igennem i Folketinget, og den nye asylpolitik kan støde på international modstand, siger politisk korrespondent Christine Cordsen.

Der er sat en et-parti-regering udelukkende med Socialdemokratiet. Hvilke fordele og ulemper er der ved det?

- Nogle ting er lettere for en et-parti-regering. Man behøver ikke lange interne forhandlinger for at blive enig med sig selv, og det kan være meget nemmere at undgå, at ting siver til pressen. Der skal ikke laves svære interne kompromiser, før regeringen kan spille ud.

- Som udgangspunkt har S-regeringen også flere parlamentariske muligheder. Den kan lave flertal med sit parlamentariske grundlag. Den kan skifte De Radikale ud med Dansk Folkeparti i nogle sager, og den kan få flertal alene sammen med Venstre.

- Det svære kan være, at de andre partier måske ikke vil finde sig i, at Mette Frederiksens regeringen zig-zagger sig igennem med forskellige flertal fra både sine støttepartier og oppositionen, siger Christine Cordsen.