Claus Hjort Frederiksen er sigtet for at have delt statshemmeligheder

Politiet har sigtet den tidligere forsvarsminister for at have videregivet fortrolige oplysninger.

Tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen er blevet sigtet for at have røbet statshemmeligheder. Det bekræfter han selv i en kortfattet pressemeddelelse. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen er sigtet for at have brudt sin tavshedspligt og videregivet statshemmeligheder.

Det bekræfter han selv i en kortfattet pressemeddelelse udsendt af Venstre.

Den tidligere forsvarsminister har ved flere lejligheder bekræftet, at Danmark og USA samarbejder om at tappe data fra kabler.

- Jeg kan bekræfte, jeg er sigtet efter straffelovens paragraf 109 for at have overtrådt grænserne for min ytringsfrihed. Jeg har ytret mig som Folketingsmedlem om en politisk sag, og jeg har ikke yderligere at tilføje for nuværende.

- Men jeg kunne aldrig drømme om at foretage mig noget, som kunne gøre skade på Danmark eller Danmarks interesser, siger Claus Hjort Frederiksen i en pressemeddelelse.

Det fremgår imidlertid ikke af pressemeddelelsen, hvilke fortrolige oplysninger han er sigtet for at røbe.

Ifølge DR's oplysninger fik Claus Hjort Frederiksen beskikket en forsvarsadvokat i denne uge.

Hvis man dømmes efter den særlige paragraf om at videregive statshemmeligheder, risikerer man op til 12 års fængsel. Bestemmelsen kaldes populært også for landsforrædderparagraffen.

Hvis man sigtes for at have røbet statshemmeligheder uagtsomt er straffen op til 3 års fængsel.

1,5 år gammel udtalelse

For at forstå baggrunden for sigtelsen af den tidligere V-forsvarsminister, skal vi 1,5 år tilbage i tiden.

Omdrejningspunktet for det mulige brud på tavshedspligten er blandt andet et interview med Weekendavisen fra september 2020.

I interviewet sagde Claus Hjort Frederiksen blandt andet, at han ikke kan be- eller afkræfte oplysninger om et kabeltapningssamarbejde mellem FE og NSA.

- Men det er i princippet det, vi taler om, sagde den tidligere forsvarsminister i interviewet.

Efterfølgende blev han spurgt, hvornår man som forsvarsminister – i princippet – bliver informeret om et samarbejde af den karakter.

- Det får man ret tidligt at vide, fordi det er ret vigtigt, at man som forsvarsminister ved – og som politisk chef for efterretningstjenesten ved – at der er her et ømtåleligt samarbejde, hvor man nogle gange risikerer, at danske statsborgere kommer i klemme i det system, svarede Claus Hjort Frederiksen.

Eksperter studsede allerede dengang over udtalelser

Den tidligere forsvarsminister fortalte også, at han hav deltaget i diskussioner med Tilsynet med Efterretningstjenesterne "om det her samarbejde og understreget, hvor vitalt det er for Danmarks sikkerhedsinteresser, at vi deltager i det her samarbejde, fordi det er uvurderlig betydning for vores egen hjemlige sikkerhed".

Allerede dengang vurderede flere eksperter, at det kunne være brud på tavshedspligten, når den tidligere minister fortalte, hvordan forsvarsministre bliver orienteret om efterretningssamarbejde.

Claus Hjort Frederiksen har indtil i dag afvist at svare på, hvorvidt han er sigtet.

Det er i øvrigt anden gang på kort tid, straffelovens bestemmelse om statshemmeligheder bliver hevet frem af politiet.

Chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, sidder lige nu varetægtsfængslet. Han er sigtet efter den samme paragraf.

Sigtelse kommer bag på Venstre

Flere medier har som tidligere nævnt forsøgt at få Claus Hjort Frederiksen til at be- eller afkræfte, hvorvidt han er sigtet.

At politiet har valgt at rejse en sag, kommer bag på Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde.

Det siger hun i en kommentar til Ritzau.

- Claus har haft en lang og flot karriere som folkevalgt og som minister. Jeg holder meget af ham som menneske og kollega, og jeg kender ham godt, siger hun og fortsætter:

- Derfor ved jeg, at han er optaget af at tjene Danmark og aldrig ville forsøge at skade danske interesser. Det er stik imod hans karakter, og derfor er jeg også overrasket over sigtelsen mod ham, siger Sophie Løhde.

Claus Hjort Frederiksen fortalte i sidste uge, at han ikke genopstiller ved næste valg.