Claus Hjort kalder svensk frygt for russisk angreb 'en realistisk vurdering'

Sverige står anderledes end Danmark, fordi landet ikke er medlem af Nato, siger forsvarsministeren.

- Alle lande omkring Østersøen har alle et samstemmende billede af, at Rusland opfører sig meget aggressivt og tester vores vilje, siger forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V). (Foto: Sarah Christine Nørgaard © Scanpix)

Svenskerne skal forberede sig på et væbnet angreb fra Rusland og bør samle forråd til en uge.

Sådan lyder et par af konklusionerne i en gennemgang af Sveriges totalforsvar, som er lavet af Försvarsberedningen, der er en kommission bestående af fremtrædende medlemmer fra alle Riksdagens partier, forsvaret og en række ministerier, skriver Politiken.

Og vurderingen fra svensk side er realistisk, lyder det fra forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V), som uddyber:

- Der er den store forskel på Danmark og Sverige, at Danmark er medlem af Nato, og det er Sverige ikke. Danmark er omfattet af den sikkerhedsgaranti, som er i Nato-traktaten – at et angreb på ét land er et angreb på alle lande, siger han til DR.

- Og Nato er jo suverænt overlegen over for Rusland.

Svensk rapport får ingen dansk betydning

Försvarsberedningens analyse får dog ikke nogen umiddelbar betydning for den danske forsvarspolitik, lyder det fra ministeren.

- Alle lande omkring Østersøen har et samstemmende billede af, at Rusland opfører sig meget aggressivt og tester vores vilje. Det er også baggrunden for, at vi for øjeblikket forhandler et forsvarsforlig, hvor vi taler om en væsentlig styrkelse af det danske forsvar, specielt i Østersøregionen, siger Claus Hjort Frederiksen.

Skulle det alligevel komme så vidt, at Rusland lavede et angreb mod Sverige, ville landet ifølge ministeren naturligvis få hjælp – også selvom det ikke er medlem af Nato. For både Sverige og Finland er alligevel integreret i Natos forsvar.

Desuden står de nordiske lande tæt sammen, pointerer forsvarsministeren:

- Der er jo et meget omfattende samarbejde blandt de nordiske lande. Vi har et radarsamarbejde, vi laver fælles uniformindkøb, og vi åbner op for, at vi kan bruge hinandens luft og søterritorium uden at skulle ind i lange procedurer med ansøgninger og så videre, siger han.

Försvarsberedningens analyse

  • Analysen er en konsekvens af Ruslands annektering af Krim, offensiven i Ukraine og militære provokationer de seneste år.

  • Försvarsberedningen anbefaler, at Sverige indretter sit militære og civile forsvar, så det kan klare sig gennem en krise- eller krigssituation i mindst tre måneder.

  • De næste fem år skal der årligt afsættes 325 millioner svenske kroner til at renovere Sveriges beskyttelsesrum.

  • Svenskerne opfordres til at opbygge et beredskab af mad og basale fornødenheder, så alle kan klare sig i mindst en uge uden hjælp fra samfundet. Tidligere lød anbefalingen på tre dage.

Kilde: Politiken

Facebook
Twitter