Claus Hjort: Vi skal finde billigere løsning på modtageklasser

Finansministeren vil i samarbejde med kommunerne finde billigere måder at tage imod flygtningebørn.

Finansministeren står ikke klar med flere penge til kommuner, der skal tage imod flere flygtningebørn. (© dr)

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) anerkender 'fuldt ud', at kommunerne har en stor udfordring, når de skal oprette nye skoleklasser til de mange børn, der kommer som flygtninge og familiesammenførte i år.

Derfor vil regeringen se på reglerne for at finde ud af, om opgaven kan løses billigere.

- Vi har en udfordring her. Det er åbenlyst for enhver, at der kommer mange asylansøgere. Derfor skal vi have forhandlinger med kommunerne om, hvordan vi kan smidiggøre reglerne for blandt andet modtageklasser, siger ministeren.

DR Nyheder har været i kontakt med 53 kommuner, som fortæller, at de tilsammen har fordoblet deres antal af modtageklasser fra 2011 til i dag. Samtidig forventer Kommunernes Landsforening, at der bliver brug for 748 modtageklasser til de flygtningebørn og børn, der bliver familiesammenført, i 2016.

Modtageklasserne er de klasser, hvor nytilkomne børn går, indtil de har lært dansk nok til at kunne fortsætte i en almindelig klasse. For øjeblikket må der maksimalt være 12 elever i modtageklasserne - men netop det loft kunne være et sted at spare, siger finansministeren.

- Du kan jo for eksempel lempe på kravene til hvor mange der må være i modtageklasser. Vi vil vi lytte til de forslag, kommunerne kommer med, siger Claus Hjort Frederiksen.

Kommunerne skal ikke regne med flere statslige midler til at løse opgaven her og nu.

- Vi fører økonomiforhandlinger med kommunerne en gang om året, siger Claus Hjort Frederiksen.

(Foto: Ninni Munch Pettersson © dr)

Om undersøgelserne

  • DR Nyheder har været i kontakt med 53 kommuner. De havde tilsammen 169 modtageklasser i 2011 og 344 i dag. Der er altså sket næsten en fordobling.
  • Kommunernes Landsforening har fremskrevet behovet for modtageklasser som en følge af den forventede tilstrømning af flygtninge og familiesammenførte i 2016.
  • KL venter at 8976 flygtningebørn og familiesammenførte i skolealderen kommer ud i de danske kommuner i 2016.
  • Det giver behov for 748 modtageklasser med 12 elever i hver.