Connie H: CO2-stigning er et wake-up-call

Verdens ledere bør tænke sig rigtig godt om, og begynde at sætte handling bag de flotte klima-ord, mener EU's klimakommissær Connie Hedegaard.

Verdens ledere må indse, at de ikke kan nøjes med at tale om at nedsætte deres CO2-udledning, hvis den globale opvarmning skal begrænses til to grader. De skal også handle. (Foto: Scanpix/OLIVIER HOSLET © Scanpix)

Verdens ledere siger ét, men gør noget helt andet. Det er den konklusion EU's klimakommissær Connie Hedegaard drager af nye tal fra Det Internationale Energiagentur, der viser, at udledningen af CO2 er steget langt mere end ventet i 2010.

- Det bør jo være et wake-up-call. Der er jo en grænse for, hvor længe verdens ledere kan hævde ét, nemlig at de vil holde sig under to grader, og så gøre noget andet, nemlig at føre en politik, der gør det usandsynligt at man kan blive under de to grader, siger Connie Hedegaard til DR Nyheder.

Bindene mål virker

Ifølge Connie Hedegaard er det, der mangler, nogle bindende klimamål.

- Når der pludselig kommer en krise, får folk jo travlt med andre ting, og der hjælper det, hvis vi har bindende mål. Det kan vi se i Europa, hvor vi da mildest talt også har krise, siger hun.

Klimakommisæren henviser stolt til, at mens udledningen er steget i resten af verden, er den fra 2008 til 2010 faldet med otte procent i EU.

- Det synes jeg jo burde fortælle resten af verden inklusive USA og de store udviklingsøkonomier, at når man opstiller mål, når man gør dem bindende og når man sætter en pris på CO2, så virker det faktisk, siger hun.

Vækst med mindre energi

Connie Hedegaard understreger, at det ikke bare dækker over, at der ikke har været vækst i EU-landene i perioden.

- Det kan ikke forklare det hele. Det spiller også en rolle, at vi rent faktisk har formået at afkoble vækst fra energi, så man altså godt kan have vækst og bruge mindre energi, hvis man bruger energien klogere.

Facebook
Twitter