Connie Hedegaard: Et stort skridt men mange ting skal løses

Tidligere EU-Klimakommissær Connie Hedegaard glæder sig over klimaaftalen i Paris, som hun har en aktie i.

Connie Hedegaard, tidligere klimakommissær, siger, at aftalens styrke skal måles på, hvad der sker i landene herefter. (Foto: claus fisker © Scanpix)

Connie Hedegaard glæder sig over, at USA og Kina endelig indgår i en stor klimaaftale, som hun selv har været med til at skabe betingelserne for.

Aftalen, som blev indgået i Paris i aftes, sigter mod at begrænse den globale temperaturstigning til 1,5 grader.

- Det er utroligt vigtigt, at vi har fået en aftale. Og jeg sidder med fornemmelsen: Endelig, endelig, endelig!, siger Connie Hedegaard.

- Nogle lande har været klar længe, men nu er alle med. Og det er jo det, det drejer sig om. Der er stadigvæk mange ting, der skal løses, men det er et stort skridt, siger hun.

- Nogle lande var tilbageholdende helt til for en dag siden. Men de kan ikke ignorere problemerne. Klimaforandringer er ikke teoretiske længere, siger Connie Hedegaard.

Hun har som EU's klimakommissær fra 2009 til 2014 en del af æren for, at en aftale er nået.

- For fire år siden på topmødet i Durban var det et råt spil. Der var jeg var med til i de sidste, dramatiske dage at insistere på, at der skulle være en deadline i 2015. Der lykkedes det os at få reddet processen, siger hun.

- Det betyder selvfølgeligt ikke, at vi nu bare alle sammen kan gå hjem og slappe af. Aftalens styrke skal måles på, om alle går hjem og følger den, siger Connie Hedegaard.

/ritzau/

Facebook
Twitter