Cordsen: Ellemann har et stærkt udgangspunkt

DR's politiske korrespondent, Christine Cordsen, vurderer, hvor dagens tre hovedpersoner står efter Venstres ekstraordinære landsmøde.

Jakob Ellemann-Jensen hyldes efter at være blevet valgt til ny formand for Venstre. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Formanden

Jakob Ellemann-Jensen blev valgt som Venstres formand uden modkandidat. (Foto: Clara Juliane Münnecke)

En af udfordringerne som ny partiformand er, at man som regel bliver målt mod en afgående leder med mange års erfaring og i den sammenligning kan fremstå som en uerfaren letvægter.

Det gælder i særlig grad, når man bliver formand for Venstre, fordi der er den ekstra opgave at være statsministerkandidat for blå blok.

Det vigtigste mål er at generobre statsministerposten.

Samtidig kan man ikke for alvor træde ind i rollen som politisk leder, før man har fået stafetten, så det er først nu, Jakob Ellemann-Jensen skal vise, hvilken formand han bliver.

Og der er ingen hvedebrødsdage i moderne politik. Jakob Ellemann-Jensen forventes nærmest fra dag ét at kunne gå op imod statsminister Mette Frederiksen (S).

Han får nok lige næste uge til at komme på plads i sit nye formandskontor, men så starter folketingsåret for fuldt tryk. Med Folketingsåbning, S-regeringens første finanslov og åbningsdebat i første uge af oktober.

Derfor er en af de allerførste opgaver også at få den nye ledelse af Venstres folketingsgruppe på plads. Det bliver samtidig den første alvorlige test på, om Jakob Ellemann-Jensen og Inger Støjberg kan få stoppet fløjkampene i Venstre.

Der skal sikres en balance i den nye ledelse, så ingen føler sig forbigået i en grad, der frister til fortsat ballade.

På formandens to-do-liste står også at få talt med Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen om en model, der kan minimere risikoen for, at de to fortsætter deres kampe og/eller på andre måder gør livet besværligt for den nye ledelse.

Her og nu er det Jakob Ellemann-Jensens vigtigste opgave at få skabt ro og fornyet tro på fremtiden i Venstre. Også i det klassiske landbrugsbagland. Det er forudsætningen for, at han kan komme igang med skabe et nyt politisk projekt for Venstre og med at genopbygge samarbejdet i den blå blok.

Jakob Ellemann-Jensen har et stærkt udgangspunkt. Han er valgt med begejstring og store forventninger. Han regnes for fri af de gamle fløjkampe, og han er formand for et parti, der kollektivt længes efter en ny start.

Vinderen

Inger Støjberg vandt med 577 mod 206 stemmer kampvalget om næstformandsposten.

I Venstre har nogle talt om, at næstformandsvalget kunne ses som en folkeafstemning for og imod Inger Støjberg. Hvis valget var det, så vandt hun stort.

Med 577 ud af de i alt 788 stemmer har Støjberg fået et klart mandat fra Venstre bagland.

Men stemmetallet handler ikke nødvendigvis om udlændingepolitik. Signalet fra Venstre-folket er snarere, at man har valgt en markant politisk profil, som kan sælge billetter, og at man har valgt en samlet ledelse, der favner bredt. Både i partiet og blandt vælgerne.

Mens Jakob Ellemann-Jensen især repræsenterer by-Venstre og en klassisk liberal linje, står Inger Støjberg stærkt i det jyske bagland og står for en mere nationalkonservativ linje. Eller nationalliberal, som nogle betegner det.

I den nye rolle som næstformand vil vi formentlig se en Inger Støjberg, der er lidt mere afdæmpet i de værdipolitiske debatter.

Hun skal træde ind i en anden rolle end den, hun har haft som udlændingeminister, men det har hun prøvet før. Støjberg har tidligere været beskæftigelsesminister og politisk ordfører, hvor opgaven er at forsvare hele Venstres politik.

Inger Støjberg og Jakob Ellemann-Jensen skal nu sammen finde ud af præcis, hvad rollen som næstformand skal omfatte. Efter de seneste måneders brutale magtkampe står det soleklart, at der ikke bliver tale om et formandskab. Det er formanden, der bestemmer, og Inger Støjberg skal ikke være kronprinsesse.

Taberen

Ellen Trane Nørby tabte med 206 mod 577 stemmer valget om næstformandsposten. (Foto: Clara Juliane Münnecke)

Ellen Trane Nørbys nederlag var lige så klart som Inger Støjbergs sejr.

Med 206 ud af 788 stemmer kan hun ikke nødvendigvis bruge kampvalget til noget. Den almindelige logik i politik tilsiger, at hvis valget havde været meget tæt, ville det være svært at komme uden om taberen, når der skal fordeles poster i den kommende uge.

Det er dog alligevel tænkeligt, at Jakob Ellemann-Jensen vil tage hensyn til Ellen Trane Nørby. Ikke fordi han er tvunget til det. Men netop for at signalere, at Venstre nu skal stå samlet.

Hvordan Ellen Trane Nørbys rolle bliver i Venstre i de kommende år er i høj grad op til hende selv. Til om hun formår at lægge nederlaget bag sig og fuldt og helt ryste sig fri af de seneste mange års fløjkrige, hvor hun har været en af Kristian Jensens tætteste allierede.