Cordsen: Forhandlingerne om udligningsreformen er 'bombet tilbage til start'

En mail har kilet sig ind i forhandlingerne om en ny udligningsreform, siger Christine Cordsen.

Troels Lund Poulsen, Sophie Løhde og Anni Matthiesen (V) forlod forhandlingerne om en udligningsreform søndag aften efter blot 45 minutter.

Regeringens ambition om at lande en bred aftale om en ny fordeling af milliarder mellem landets 98 kommuner har fået ridser i lakken.

En intern mail, som Jyllands-Posten er kommet i besiddelse af, viser, at Socialdemokratiet under forhandlingerne om en ny udligningsreform har planlagt et "angreb på Venstre".

Og indholdet af den interne mail kommer på det værst tænkelige tidspunkt for forhandlinger, siger Christine Cordsen, DR Nyheders politiske korrespondent:

- Efter flere uger med tovtrækkeri og kritik af regeringen for at putte med tal og beregninger bag reformudspillet, gik forhandlingerne fredag ind i den afgørende fase. Det skete, efter at Venstre meldte sig parat til realitetsforhandlinger og kom med sine helt præcise krav, siger hun.

- Jo mere følsom en politisk forhandling er, desto vigtigere er det, at der kan etableres et fortroligt rum, mens der forhandles. Og en reform af den økonomiske udligning mellem landets kommuner hører til blandt det allermest følsomme, fordi det er den sikre vej til raseri fra borgmestre og byrødder over hele landet. Og såmænd også en pæn portion borgere, fortsætter Christine Cordsen.

'Et fordækt dobbeltspil'

Det største borgerlige parti, Venstre, har forladt forhandlingslokalet efter kun 45 minutters forhandling hertil aften. Politisk ordfører for Venstre, Sophie Løhde, understreger imidlertid, at man ikke forlader forhandlingerne for bestandigt. Tværtimod:

- Vi kaster ingenting på gulvet. Den her opgave er for vigtig til ikke at løse, og den er for vigtigt til, at vi vil overlade den til regeringen og støttepartierne såsom Endhedslisten.

- Det er et fordækt dobbeltspil, at alt, hvad vi siger og gør i forhandlingsrummet, bliver brugt mod os, siger Sophie Løhde videre.

Eksempelvis skal finansministerens personlige rådgiver finde "historier på Venstre (...) på baggrund af svar fra forhandlinger og andet", står der ifølge Jyllands-Posten i mailen.

- Med den mail har regeringen måske nok fået klargjort de forskellige opgaver i spinapparatet, men den har også fået bombet forhandlingerne tilbage til start, vurderer Christine Cordsen.

Borgmesterpartierne S og V

Udligningssystemet er en omfordeling af penge mellem kommuner. Det vil i grove træk sige, at kommuner med store skatteindtægter, få arbejdsløse eller få borgere med sociale problemer sender penge videre til kommuner, der netop har de problemer.

Systemet tager blandt andet højde for:

  • hvor mange indtægter kommunerne har, altså hvor meget borgerne betaler i kommuneskat og grundskyld.

  • hvor mange udgifter kommunen har, herunder hvor mange i forskellige aldersgrupper, der bor i kommunen, da der er stor forskel på, hvor meget et barn, en voksen eller en ældre koster kommunen.

  • hvor socialt udfordret kommunen er ud fra et såkaldt socioøkonomisk indeks, hvor man måler på kriterier som uddannelsesniveua, hvor mange borgere der har en lav indkomst og hvor mange der bor i almene boliger.

Socialdemokratiet og Venstre er de to største borgmesterpartier, så det er vigtigt for dem begge at søge indflydelse på reformen.

- Af den grund er det vigtigt for regeringen at få en aftale med Venstre, fordi S og V er de to store borgmesterpartier. For regeringen vil det afbøde kritikken, hvis man kan stå sammen med Venstre om reformen, siger Christine Cordsen.

I Socialdemokratiet mener finansordfører Christian Rabjerg da heller ikke, at tilliden til Venstre er brudt. Han håber stadig, at der lander en bred aftale.

- Der er ingen grund til at være nervøse for, at vi kunne finde på at kompromittere den fortrolighed, der selvfølgelig skal være.

- Den interne mail er holdt i et kontant sprog og udtrykker sig på en anden måde, end man normalt ville. Hvis nogen føler sig stødt, skal jeg være den første til at beklage, siger han til Jyllands-Posten.

Regeringen er kommet med et udspil, hvor der bliver flyttet 1,5 milliarder kroner mere fra de rigeste til de fattigste kommuner. I store træk er det et udspil, der flytter penge fra øst mod vest og fra bykommuner til landkommuner.

De Konservative og Liberal Alliance er allerede ude af forhandlingerne.

Facebook
Twitter