Cordsen: Kritikken om en syg kultur rammer ekstra hårdt i Alternativet

Intern uro i Alternativet må give anledning til bekymring, vurderer analytiker.

De to medlemmer af Alternativets hovedbestyrelse langede blandt andet ud efter politisk leder Uffe Elbæk, da de i sidste uge forlod partiet og smækkede med døren. (Foto: © ASGER LADEFOGED, Scanpix)

Alternativet har fået en syg kultur, og det er den nuværende folketingsgruppe, der er skyld i det.

Sådan beskriver medlem af borgerrepræsentationen i Københavns Kommune Niko Grünfeld situationen i partiet i en mail, som er blevet lækket til Jyllands-Posten.

Den lækkede kritik er bare én ud af flere møgsager for partiet, der havde en mission om at ændre den politiske kultur, men nu er havnet i modvind. DR's politiske analytiker Christine Cordsen vurderer situationen her:

Hvad er det der sker i Alternativet lige nu?

Alternativet holdt valgfest på Papirøen i København, da partiet i juni 2015 kom i Folketinget med 4,8 procent af stemmerne. (Foto: © Sophia Juliane Lydolph, Scanpix)

- Partiet er havnet i en situation, hvor alle mulige frustrationer og konflikter ryger ud til pressen og dermed ud til offentligheden.

- Det kommer til udtryk ved, at vigtige tillidsfolk går og smækker med døren i medierne og ved, at interne mails bliver lækket.

Hvor alvorlig en situation står Alternativet i?

Niko Grünfeld ved Alternativets valgfest under kommunal og regionsrådsvalget den 21. november 2017. (Foto: © Sofie Mathiassen, Scanpix)

- Timingen er elendig. Selv hvis statsministeren trækker den længst muligt, er der højst 74 dage til valget, og valgkampen er allerede tyvstartet. I den situation er intern ballade bestemt ikke godt for et parti.

- Tilmed kommer den seneste omgang, efter at Alternativet har været igennem flere uheldige sager de seneste år. Med anklagerne om sexchikane og tidligere kulturborgmester i København Niko Grünfeld, der måtte gå.

Hvordan rammer denne ballade et parti som Alternativet?

Alternativet under et gruppemøde på Christiansborg. (Foto: © Emil Hougaard, Scanpix)

- Lige præcis kritikken om en "syg kultur" rammer ekstra hårdt i et parti som Alternativet, fordi ambitionen om at skabe en bedre politisk kultur har været en af partiets vigtigste mærkesager.

- Alternativet har jo i høj grad fået succes ved at appellere til danskere, som er trætte af den måde, dansk politik fungerer på.

Skal Alternativet frygte det kommende valg?

Politisk leder Uffe Elbæk under valgkampen i 2015. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

- Der er helt sikkert grund til bekymring i et parti, der nærmer sig spærregrænsen fra den forkerte side. Og Alternativet har mange problemer lige nu.

- Der er sagerne og den interne ballade. Der er Uffe Elbæks statsministerdrøm, som vil blive mødt med endnu hårdere kritik fra resten af oppositionen, når valgkampen formelt bliver skudt i gang. Og så skal partiet i valgkamp uden flere af de mest markante og erfarne folketingspolitikere, som har valgt at stoppe.

- Endelig er Alternativet et nyt parti, som ikke har en igennem mange år trofast vælgerskare. Det gør også partiet mere sårbart, når vælgerne begynder at sive.

Alternativets møgsager

 • Fik penge fra skattely

 • Efter et års tid i Folketinget skrev Ekstra Bladet, at Alternativets valgkamp var blevet støttet med 450.000 kroner, som blev overført fra skattelylande. Partiledelsen undskyldte sig med, at der ikke havde været en ordentlig sikkerhedsprocedure for partistøtte.

 • For meget festkultur

 • Jyllands-Posten kunne i 2017 fortælle, at fem medarbejdere havde sendt partiledelsen en mail med kritik af "festkulturen" i partiet, som de mente påvirkede dagligdagen i for høj grad.

 • Grænseoverskridende genansættelse

 • I 2016 blev et ungt medlem af partiet udsat for en grænseoverskridende adfærd fra en ældre medarbejder i partiet, skrev Jyllands-Posten. Den ældre medarbejder blev derfor afskediget, og det blev besluttet, at vedkommende ikke kunne arbejde for Alternativet fremadrettet. Alligevel genansatte partiets daværende sekretariatschef vedkommende i et af partiets udenlandske projekter.

 • Gammel politisk kultur

 • I forbindelse med kommunalvalget i 2017 trak Stine Bardeleben Helles sig som kandidat for Alternativet i København. En intern mail, som Altinget kom i besiddelse af, viste, at hun fik nok af en "gammel politisk kultur” med “kammerateri og misbrug af indflydelse.”

 • Niko Grunfeld går af

 • I oktober 2018 måtte Niko Grünfeld gå af som kultur- og fritidsborgmester i København efter sager om urigtige oplysninger om sit CV og forhold om indretningen af sit borgmesterkontor.

 • For mange flyture

 • Alternativets medlem af Folketinget Carolina Magdalena Maier kom i modvind i oktober 2018, da bloggen Free Speech Blog kunne afsløre, at hun havde fløjet 20 gange på tre år. Det blev set som hykleri, fordi partiets mærkesag er klimaet. Uffe Elbæk havde desuden fløjet 40 gange i samme periode. For begge var en del af flyrejserne arbejdsrejser.

 • Topstyring

 • I slutningen af marts i år valgte to medlemmer af partiets hovedbestyrelse - heriblandt partiets næstforperson - at melde sig ud af partiet. Ifølge dem selv skyldtes det utilfredshed med ledelsen - heriblandt den politiske leder Uffe Elbæk, som udnyttede "sin magt til at få sine egne frem".