Cordsen om finanslovsforhandlinger: Alle partier er frustrerede over de radikale

Der er bred utilfredshed med Radikale Venstre om forhandlingsbordet, siger DR's politiske korrespondent Christine Cordsen.

De Radikales utrættelige kamp for deres mærkesager kan få de andre partier til at fremstå som om, de ikke gør nok for deres, lyder det fra Christine Cordsen. (Foto: Philip Davali © Philip Davali)

En langstrakt nervekrig.

Sådan betegner DR's politiske korrespondent Christine Cordsen den situation, som netop nu udspiller sig i finansministeriets forhandlingslokale.

Der var ellers optimisme at spore hos finansminister Nicolai Wammen (S) op til weekenden, men efter dage med udsættelser og stadig uenighed, var det en række frustrerede partiledere, der mødte op til dagens forhandlinger, som begyndte klokken 20.

Og kilden til den frustration skal findes ved forhandlingsbordet, lyder det fra Christine Cordsen.

- Det var tydeligt, da partilederne ankom til Finansministeriet søndag aften, at stemningen er ekstremt dårlig. De tre andre partiledere fra støttepartierne og Alternativet lagde ikke skjul på deres frustration over den radikale leder Morten Østergaard.

De andre er klar

De øvrige partier - SF, Enhedslisten og Alternativet - har erklæret, at de er klar til at indgå en finanslovsaftale på baggrund af den skitse, som finansministeren senest har fremlagt.

Det har ikke været en hemmelighed, at det er uenigheder mellem Socialdemokratiet og Radikale Venstre, der bremser en aftale, men nu begynder striden at gå de andre partier på nerverne.

- De oplever, at de radikale skaber problemer alene for at trække forhandlingerne i langdrag, siger Christine Cordsen.

Det er især udlændingepolitikken, der er den store knast i forhandlingerne, og inden aftenens forhandlinger slog både Morten Østergaard og Nicolai Wammen fast, at de ikke er villige til at give køb på deres politiske principper på området.

Finansminister Nicolai Wammen (S) taler med pressen før forhandlingerne om finansloven går i gang i Finansministeriet. (Foto: Philip Davali © Philip Davali)

- Oplevelsen hos de andre partier er, at de radiale mest af alt har behov for at vise socialdemokraterne, at det koster, at de ikke ville have Radikale Venstre med i regering efter valget i sommer.

Og partierne mener, at Morten Østergaards utrættelige kamp sætter hans kolleger i et dårligt lys, lyder det fra Christine Cordsen.

- Den radikale tilgang lægger et pres på de andre partier, fordi det kan komme til at fremstå, som om de ikke kæmper så hårdt for at få indrømmelser. Det er også med til at gøre dem rasende.