Cordsen om Løkkes ministerhold: Thyra Frank er den største overraskelse

Nyt ministerhold giver os et praj om magtfordelingen i Venstre og rummer en stor overraskelse.

(Foto: © Thomas lekfeldt, Scanpix)

Den nye VLAK-regering er blevet præsenteret på Amalienborg. Læs DR's politiske korrespondent Christine Cordsens udlægning af de nye ministerudnævnelser.

Hvordan vurderer du denne her ministerliste?

Hvis man kigger på Venstres ministerhold, er det ret åbenlyst, at Kristian Jensen nu er rykket op som kronprinsen i Venstre, idet han er rykket ind i Finansministeriet. Det vil være et signal til hans modstandere i partiet om, at han er den naturlige efterfølger.

Det betyder ikke, at hans modstandere opgiver kampen fuldstændig, men det her er en markant forfremmelse af Kristian Jensen og et signal til de andre kandidater om, at han står stærkere nu som kronprins.

Se interviewet med Thyra Frank om hendes nye rolle som ældreminister:

Ingen så Thyra Frank komme

Hvilken minister-udnævnelse er den største overraskelse?

Thyra Frank som ældreminister er nok den største overraskelse på personer på ministerlisten, fordi hun er meget langt fra er en klassisk politiker. Hun kom i høj grad i Folketinget i 2011 på den måde, hun havde været leder på et plejehjem på, og ikke ud fra en klassisk politisk karriere. Imens hun sad i Folketinget, havde hun svært ved at slå igennem som almindelig folketingspolitiker.

Hvorfor har Anders Samuelsen så peget på hende som ældreminister?

Før Thyra Frank blev politiker var hun leder af et plejehjem, der var berømmet for, at man netop gjorde tingene anderledes der, end man gjorde så mange andre steder – der var hun en stor succes.

Man må nok sige, at det er et sats, jeg tror, at det er et forsøg på at sende et signal om, at Liberal Alliance mener, at man for eksempel på ældreomsorgen skal gøre tingene på en anden måde.

Stoleleg

Vil nogle af ministrene fra venstre opleve deres nye roller som en degradering?

Jeg tror, at Søren Pind vil opleve det som en degradering. Hvis man læser det ind i signaler om et fremtidigt formandsopgør, når Lars Løkke Rasmussen ikke skal være formand længere, så er der ingen af dem, som kunne være konkurrenter til Kristian Jensen, der er blevet forfremmet.

Søren Pind havde drømt om at blive udenrigsminister. Det kan han ikke blive, når en af partilederne i de andre regeringspartier (Anders Samuelsen, red) vil have den post. Han kunne ikke fortsætte som justitsminister, fordi den post ville en anden partileder i den nye regering – Søren Pape Poulsen – have. Lars Løkke Rasmussen har skullet fjerne fire ministre, fordi Venstre går fra at have 17 til 13 ministre. Jeg tror ikke, at der ligger noget særligt i det udover, at det ikke har været muligt for Lars Løkke Rasmussen at flytte fire ministre og få det hele til at gå op, uden at det er gået ud over nogle.

Hjort bestemmer selv

Claus Hjort Frederiksen (V) bytter posten som finansminister ud med posten som forsvarsminister – hvordan kan det være?

Finansministeriet er en hård post, og det har ligget i luften i et stykke tid, at Claus Hjort Frederiksen skulle afløses på et tidspunkt på den post, og så er naturligt at gøre det nu. Når han så rykker over i Forsvarsministeriet, så er det formodentlig, fordi han har en position i Venstre, hvor han groft sagt selv bestemmer, om skal fyres eller ikke skal fyres. Det tyder på, at han har ønsket at fortsætte, og så har man valgt, at han fortsætter på posten som forsvarsminister.

Hvilke øvrige pointer er det i forbindelse med ministerlisten?

Ministerlisten er også et udtryk for, at man ønsker at ryste posen og vil gøre tingene på en anden måde. Det er for eksempel Sophie Løhdes nye post som offentlig innovationsminister. Man prøver at lave nogle ministerier på tværs, som skal arbejde på en anden måde, end de klassiske ministerier. Det samme gør sig gældende for Thyra Frank med Ældreministeriet.

Der har man før set, at det kan være svært, fordi sådan en minister ikke har en naturlig portefølje. Så skal man til at opfinde, hvad det er for nogle ting, man skal flytte derhen, og hvad det er for nogle ting, som det ministerium skal arbejde med.

Ni ud af 22 ministre er kvinder – er det godt nok?

Det er så tæt på ligestilling, at det formodentlig ikke vil få nogen til at hidse sig op.

Se hele præsentationen af VLAK-regeringen: