Cordsen om ny skidt måling for Thulesen Dahl: 'Dansk Folkepartis krise har bidt sig fast'

I en ny Epinion-måling står Dansk Folkeparti til den laveste opbakning målt i syv år.

Dansk Folkeparti står til at få 13,4 procent af stemmerne i en ny Epinion-måling. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Alarmklokkerne skal for alvor til at ringe inde på gangene hos Dansk Folkeparti, der må konstatere, at partiet er havnet i en regulær vælgerkrise på det værst tænkelige tidspunkt med få uger til et folketingsvalg.

I en ny måling, som Epinion har foretaget for DR, har partiformand Kristian Thulesen Dahl og co. mistet opbakning fra hver tredje af partiets vælgere.

- Alt tyder nu på, at Dansk Folkepartis krise har bidt sig fast, siger DR's politiske korrespondent Christine Cordsen.

Selvom man altid skal tage sine forbehold ved meningsmålinger, hæfter hun sig ved, at gentagne målinger fra Epinion samt andre meningsmålinger peger i samme retning.

- Det ser ud til at være noget sværere for dem at kæmpe sig ud af end med nogle enkelte små justeringer af politikken. Det tyder på, at det er noget dybere, vælgerne reagerer på, siger Christine Cordsen.

Tilbagegangen startede for alvor i januar, hvor partiet tog et fald fra 19,1 til 16,6.

Derfra er det kun gået nedad, og i den nye måling står partiet til kun at få opbakning fra 13,4 procent af vælgerne mod de 21,1 procent, som partiet fik ved valget i 2015.

Det er den dårligste Epinion-måling siden 2012. Den har dog en statistisk usikkerhed på +/- 0,8 procent.

En klassisk situation for et parti i krise

Den seneste tid har Dansk Folkeparti være i modvind i flere sager. Blandt andet i sagen om omfartsvejen ved Mariager til 377 millioner kroner, som kritikere mente var unødvendig, og i sagen om Radio24syv.

I begge tilfælde har partiformand Kristian Thulesen Dahl følt sig nødsaget til at gå ud og i et vist omfang trække i land.

Noget, som man sjældent ser ham gøre.

- Dansk Folkeparti er havnet i en situation, som er ret klassisk for et parti i krise. Pludselig begynder alting at blive et problem, og sager, som man normalt kunne komme hurtigt igennem, bider sig mere fast, siger Christine Cordsen.

- Og det er en helt ny situation for Dansk Folkeparti at stå i sådan en vælgerkrise, der er så vedvarende, så de skal selvfølgelig lige finde ud af, hvordan de skal håndtere den.

Med i ligningen hører, at partiet fik et usædvanligt godt valg ved seneste folketingsvalg i 2015, og at det nu ligger mere i nærheden af det leje, som det klassisk har ligget i.

Det til trods siger Kristian Thulesen Dahl til DR Nyheder, at det 'er en utilfredsstillende måling', men at vejen frem er at 'holde kursen', selvom det har gået nedad bakke i et stykke tid nu.

Det er ud fra erfaringerne også noget nær den eneste strategi at vælge, mener Christine Cordsen.

- Det er farligt for alvor at skifte kurs så tæt på et valg, siger hun.

Hun peger dog på, at man alligevel kan fornemme, at Kristian Thulesen Dahl forsøger at stoppe blødningen af vælgere til Socialdemokratiet ved at lægge lidt mere luft til samarbejdet med Mette Frederiksen (S).

Alternativet i alvorlige problemer

I den anden ende af det politiske spektrum har Alternativet også sine problemer i den nye Epinion-måling, hvor partiet er på vej mod spærregrænsen med kun 2,4 procent.

Her er billedet dog ikke helt så entydigt, da andre målinger viser noget lidt andet.

Alligevel kan man godt sige, at partiet generelt har kurs ned mod de kritiske to procent ved spærregrænsen.

Og det er særligt bekymrende for et nyt parti som Alternativet, der kom ind i Folketinget på en drøm om en ny politisk kultur, at ligge tæt på spærregrænsen.

- Det betyder, at man ikke har trofaste vælgere, som har stemt på partiet gennem mange år og derfor er mere tilbøjelige til at bære over med problemer i partiet. Derfor er det mere farligt, når man er et nyt parti, siger Christine Cordsen.

Man kan ikke entydigt sige, hvad der ligger til grund for nedturen, men det er nærliggende at tro, at det kan hænge sammen med den række af problemsager, som i høj grad har handlet om den partikultur, som, nogen siger, har udviklet sig i partiet, tilføjer hun.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk