Cordsen: Så oplevede Pape, hvordan man bliver målt, når man er statsministerkandidat

DR's politiske korrespondent kalder samtidig udmeldingen for 'en foræring til Socialdemokratiet'.

Blå blok har nu to statsministerkandidater, efter dagens pressemøde. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

På listen over overraskende politiske udmeldinger, så ligger Søren Papes udmelding på dagens pressemøde om, at han vil være statsministerkandidat, nok i den beskedne ende.

Ikke desto mindre kommer den til at ændre det politiske landskab, når valget – på et fortsat uvist tidspunkt – skydes i gang.

Og den første til at mærke det var hovedpersonen selv under dagens pressemøde, forklarer Christine Cordsen, DR's politiske korrespondent.

- Under pressemødet blev det hurtigt meget tydeligt, at når man melder sig som statsministerkandidat, så bliver man målt på en anden vægt, end hvis man "bare" er partileder. Der blev gået meget til ham. Om han kan arbejde sammen med Støjberg, når hun er dømt, hvad han tidligere har ment, og hvorfor han er bedre end Jakob Ellemann-Jensen (V).

- Det vil han opleve resten af valgkampen, siger Christine Cordsen.

Søren Pape, da han tidligere præsenterede sig som statsministerkandidat:

Ellemann fyldte

Og Jakob Ellemann-Jensen kom til at fylde en del under pressemødet. For blå blok har nu to statsministerkandidater - og i Papes øjne er det absolut mest logiske, at det bliver partilederen med flest mandater i ryggen, der sætter sig i Statsministeriet.

Den konservative leder måtte under hele pressemødet forsøge at danse uden om at skulle forholde sig til, hvad det var han kunne i forhold til Jakob Ellemann-Jensen.

De politiske forskelle skal man blandt andet finde i skattepolitikken, siger Christine Cordsen.

- Et af de steder, hvor der er en åbenlys uenighed mellem Venstre og Konservative er på skattepolitikken. Konservative vil meget gerne have skattelettelser og nulvækst i den offentlige sektor.

- Selvom Venstre nok ikke siger nej til skattelettelser, så nedtoner de det lidt. Og Venstre ønsker også at sætte penge af, så man kan sikre, at der er den samme økonomi, når der bliver flere ældre og flere børn, siger Christine Cordsen.

Søren Pape blev flere gange spurgt, hvad der gør ham til en bedre statsministerkandidat end Jakob Ellemann-Jensen.

Ønske om nulvækst kan bruges mod Pape

Hun spår, at lige præcis vælfærdsområdet vil være et af de områder, der vil fylde meget i et kommende valg.

- Jeg tror, at det bliver et stort tema i valgkampen, fordi vi hver dag hører om nye problemer med at få tingene til at hænge sammen i sundhedsvæsenet og på andre områder.

Og her vil ønsket om nulvækst - eller ligefrem minusvækst - blive brugt mod dagens nye statsministerkandidat og hans parti.

- Konservative vil effektivisere, og det vil blive brugt imod dem. De vil blive beskyldt for, at det vil føre til besparelser.

'En foræring til Socialdemokratiet'

Til meldingen om, at han nu havde fået en konkurrent til posten som blå bloks bud på en statsminister, lød det fra Jakob Ellemann-Jensen:

- Det vigtigste for os er en borgerlig regering. Jeg tror fint, at Søren kunne leve med at være minister i en regering med mig som statsminister. Og jeg vil fint kunne være en minister i Sørens regering.

- Vi er nogle stykker, der havde set den komme undervejs. Nu er det officielt, og det er sådan, det er, sagde Venstres partiformand.

En knap så beskeden glæde vil man nok kunne finde hos Socialdemokraterne, lyder det fra Christine Cordsen.

- Det vil give næring til endnu mere konflikt internt i blå blok, og det er en foræring til Socialdemokratiet, som uden tvivl vil bruge den splittelse benhårdt i valgkampen, siger hun og fortsætter:

- Der er masser af konflikt mellem partierne i rød blok. Men trods alt stadig kun én statsministerkandidat.

Hun peger samtidig på, at Pape reelt ikke havde anden mulighed.

- De konservative meningsmålinger har næret partiets årtier lange og hede drøm om igen at indtage Statsministeriet.

- Det ville udløse enorm og for Pape potentielt farlig skuffelse, hvis han ikke gik efter det nu, siger Christine Cordsen.