Cordsen: Udlændingedebatten er ikke sprængfarlig længere

Pernille Skipper gjorde det ellers klart i sin tale, at der ikke vil være ro om en stram udlændingepolitik.

Det går godt for Enhedslisten, men udlændingedebatten kan de formentlig ikke rykke det store ved, da den stramme kurs er bredt funderet i Folketinget, mener Christine Cordsen. (Foto: Tariq Mikkel Khan © Scanpix)

Da politisk leder Pernille Skipper fra Enhedslisten gik på talerstolen til partiets årsmøde i dag, var det med udlændingepolitik og klima som to afgørende punkter i talen.

- Lad mig i dag bare sige til Mette Frederiksen og udlændingeminister Mattias Tesfaye: Hvis I tror, der bliver ro om udlændingepolitikken, så kan I godt tro om igen, sagde Pernille Skipper ud i hallen.

Men netop udlændingespørgsmålet er ikke den samme kampplads i dansk politik længere, mener DR's politiske korrespondent, Christine Cordsen.

- Udlændingedebatten har ikke samme sprængfarlighed og dynamik længere, fordi Socialdemokratiet og Venstre har rykket sig, og der er nu et meget, meget stort flertal, der vil stå fast om en stram udlændingepolitik, siger hun.

- Men det betyder jo ikke, at debatten ikke hele tiden vil være der. Der opstår hele tiden situationer ude i virkeligheden, som man diskuterer inde på Christiansborg, fortsætter hun.

Derfor kan man ifølge Christine Cordsen godt sige, at Enhedslisten derfor har lidt af en aktivistisk rolle frem for politisk rolle. Men samtidig understreger hun, at den aktivistiske rolle sagtens kan ende i konkret politik.

For eksempel har Socialdemokratiet rykket sig på spørgsmålet om børnene på udrejsecenter Sjælsmark. De vil nu tillade børnene at spise deres mad på værelset frem for i kantinen. Det er ifølge Christine Cordsen - blandt andre - Enhedslistens pres, som har hjulpet der.

'Enhedslisten har tur i fløjten'

At der netop bliver lyttet mere til Enhedslisten, skal ikke nødvendigvis ses i lyset af deres resultat ved folketingsvalget den 5. juni i år.

Her gik de ét mandat tilbage, men de har haft held med at være bærende i den offentlige debat på emner, hvor de står stærkt.

Blandt andet fremlagde de i dag et social dumping-udspil, der vil indføre en lov om kædeansvar for hovedentreprenører, og det er her, hvor resten af Folketinget er blevet mere lydhør.

- Enhedslisten har altid været et parti, der drejer sig om de bevægelser, der er ude i samfundet, og det er også derfor, Pernille Skipper gav udtryk for så stor glæde over for de forældre og børn, som går på gaden og demonstrerer for det, de tror på. For det pres er med til at rykke Socialdemokratiet, siger Christine Cordsen.

- Enhedslisten er et sted lige nu, hvor de ser ud til at have tur i fløjten, tilføjer hun.

Samtidig med at det går godt for Enhedslisten, vil politisk ordfører Pernille Skipper gerne videreudvikle partiet, sagde hun i sin tale.

- Vi er blevet et parti, der ikke kun har en rolle at spille, når magten skal holdes i ørene, men også når der skal forhandles og forandres her og nu. Vi kan begge dele, og det kan vi godt være stolte af, sagde Skipper.

Det var ifølge Christine Corden et hint til, at Enhedslisten med Pernille Skipper ved roret skal fortsætte med at udvikle sig til et mere 'rigtigt' parti.

- Når de skal ind og forhandle med 'magten', så betyder det også, at man skal indgå kompromisser og ikke bare være et klassisk venstrefløjsparti, som står på en ølkasse og holder fine brandtaler. På den måde har de rykket sig, siger Christine Cordsen.