Corona-dobbeltstraf mod 30-årig kvinde vækker rystelser på Christiansborg

Radikale kalder dom for grotesk, mens S og DF mener, at dobbeltstraf er helt på sin plads.

Demonstration ved Københavns Byret efter dom med fængselsstraf til kvinde der opfordrede til "smadre byen på en ikke-voldelig måde". (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Det er en højst opsigtsvækkende dom, der her til middag er faldet ved Københavns Byret.

Ikke så meget fordi en 30-årig kvinde er dømt for at have opfordret til vold mod politiet under en demonstration mod coronarestriktioner. Men fordi straffen er den dobbelte af normalt.

Hun får nemlig to års fængslet i stedet for ét år, fordi hun har været tiltalt efter en særlig corona-bestemmelse i straffeloven, paragraf 81d.

Her kan man fordoble straffen, hvis lovovertrædelsen "har baggrund i eller sammenhæng med covid-19-epidemien i Danmark".

Det vækker opsigt helt ind på Christiansborg, hvor regeringens støttepartier er rystede. De Radikales retsordfører Kristian Hegaard, betegner dommen som grotesk.

- Hun har gjort noget ulovligt. Det må man selvfølgelig ikke. Det, der bekymrer mig helt ind til benet, er, at vi med den her dom kan se, at man får en dobbeltstraf, bare fordi det har baggrund i corona. Man må godt kritisere restriktionerne på grund af corona. Man må ikke gøre noget ulovligt. Men man må ikke få dobbeltstraf, bare fordi det man kritiserer, at det har baggrund i corona.

- Det giver ikke mening. Det må ikke være sådan, at man straffes mere, fordi man går til bestemte demonstrationer, for det kan afholde nogen fra at deltage i bestemte demonstrationer.

SF stemte for lov - men er overrasket over dom

Heller ikke SF's retsordfører Karina Lorentzen-Denhardt er tilfreds med brugen af den specielle paragraf i straffeloven, som er indført under coronaepidemien.

- Jeg synes ikke, det er rimeligt. Da vi lavede de her regler, der tænkte vi på, om der kunne opstå en situation med bål og brand i gaderne og butiksplyndringer, som vi ser i USA. Jeg havde aldrig nogensinde tænkt, man ville anvende det på en demonstration.

Men var der ikke også bål og brand i gaderne?

- Der er ingen tvivl om, at der er blevet begået nogle meget grove ting her. Det vil jeg ikke forsvare. Det skal den her kvinde også tage sin dom for. Men jeg synes det er en anelse problematisk, at fordi det tilfældigvis er en demonstration om corona, så udløser det dobbelt straf.

- Jeg synes principielt ikke, der er forskel på, om det uroligheder ved sådan en demonstration og en ungdomshusdemonstration, der også kunne udvikle sig voldeligt.

Derfor blev hun dømt

Der er flere årsager, at den 30-årige kvinde blev dømt i Københavns Byret. Dommens fulde længde er efterfølgende lagt ud på rettens hjemmeside.

Kvinden er overordnet dømt for overtrædelse af straffelovens paragraffer om vold mod personer i offentlig tjeneste, vold og grov forstyrrelse af den offentlige orden.

Blandt andet har Københavns Byret lagt vægt på, at kvinden kom med flere udtalelser under sin tale til omkring 400 mennesker midt på Rådhuspladsen.

- Er I klar til at smadre byen på en ikke-voldelig måde? Bare lige for at gøre København opmærksom på, at vi er her?

- Er der ingen, der lytter på os? Der er ingen, der lytter til os venner. Så hvad gør vi? Vi får dem til at lytte, og hvordan gør vi det. Det må tiden vise.

- Er I med? Er vi færdige med at acceptere det lort? Så lad os smadre det, venner! Folkestyre okay?

I alt kom 16 betjente til skade under den voldsomme demonstration, hvor der blev kastet fyrværkeri, flasker og sten mod politiet.

- Retten finder det bevist, at tiltalte i hvert fald har haft sandsynlighedsforsæt, idet tiltalte må have indset, at det var overvejende sandsynligt, at hun med sine udtalelser og handlinger medvirkede til de nævnte lovovertrædelser.

Kvinden har undervejs nægtet sig skyldig i alle anklager. Hun understregede under sin forklaring i retten, at det ikke var hendes hensigt, at det hele skulle eskalere.

- Jeg var ikke interesseret i, at vi eller politiet kom til skade. Jeg understregede med det samme, at det skulle være ikke-voldeligt.

Se et interview med anklager Henrik Uhl Pedersen om dommen herunder. Artiklen fortsætter efter videoen.

Retten lagde dog også vægt på, at kvinden ikke var taget hjem fra demonstrationen, da politiet på et tidspunkt valgte at opløse den.

I stedet blev kvinden ved med at benytte sig af en megafon, hvor der blev sagt "frihed for Danmark, vi har fået nok", "op i røven med dronningen" samt "få lidt gang i den tromme der mand".

Kvinden sagde på vegne af sin forsvarsadvokat, at hun ønsker betænkningstid i forhold til at anke sagen videre til Landsretten.

SF overrasket over dom

Regeringspartiet Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti er begge tilfredse med dommen.

- Vi lavede dobbeltstraf for kriminalitet forbundet med coronakrisen, fordi det er en krise, vi står i. Vi vil ikke have, man bruger krisen til kriminalitet, siger Socialdemokratiets retsordfører Jeppe Bruus.

Det kunne jo have været en demonstration mod fx rydningen af ungdomshuset – hvor kvinden havde gjort det samme og kun havde fået den halve straf. Er det rimeligt?

- Jamen vi står i en helt ekstraordinær situation, som lægger beslag på vores samfund. Det lægger beslag på rigtig mange af vores betjente. Derfor er det rimeligt, at hvis man begår udgangspunkt kriminalitet med udgangspunkt i det, så får man en ekstra hård straf.

Er er også nogen, der kan få den tanke, at det er fordi man er uenig med regeringens Covid19-politik, så skal man straffes dobbelt?

- Ja, det kan jeg berolige med at afvise fuldstændigt, siger Jeppe Bruus.

Og hans suppleres af Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup

- Jeg synes, det er helt på sin plads. Hun er jo med til at true politiet, true det danske samfund med bål og brand. Det er lige præcis sådan nogle situationer, vi tænkte på, da vi strammede loven under coronaepidemien.

  • Der var voldsomme optøjer og tale om en stor politiforretning, da gruppen Men in Black lavede en demonstration på Rådhuspladsen i København den 9. januar. Flere betjente kom til skade. Se flere billeder ved at klikke til højre her. (Foto: Philip Davali © Scanpix)
  • Police and protesters during an anti-lockdown protest in Copenhagen, Denmark, January 9, 2021. A 30 year old woman and mother of two (not pictured) was on Friday, February 12 sentenced to two years in prison for inciting to violence during a speech in the beginning of the anti-lockdown protest on January 9. During her speech she encouraged the protesters to 'destroy the city in a non-violent way'. . (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix) (Foto: Philip Davali © Scanpix)
  • En gruppe, der kalder sig "Men in Black" demonstrerer på Rådhuspladsen og videre ud i gaderne i København lørdag den 9. januar 2020. "Frihed for Danmark - vi har fået nok" bliver der råbt fra deltagerne. Demonstrationen forsøgte at gå til Christiansborg, men blev bremset og opløst af politiet.. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix) (Foto: Philip Davali © Scanpix)
  • Police and protesters during an anti-lockdown protest in Copenhagen, Denmark, January 9, 2021. A 30 year old woman and mother of two (not pictured) was on Friday, February 12 sentenced to two years in prison for inciting to violence during a speech in the beginning of the anti-lockdown protest on January 9. During her speech she encouraged the protesters to 'destroy the city in a non-violent way'. . (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix) (Foto: Philip Davali © Scanpix)
  • A group of demonstrators who call themselves "Men in Black demonstrate at the town hall square and in the sidestreets leading to the square in Copenhagen on saturday january 9th. 2020. Chating "Freedom for Denmark- We've had enough" protesting against covid-19 restrictions. The demonstration aimed to walk to the government building Christiansborg but the demonstration was dissolved by the police and 18 people were arrested. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix) (Foto: Philip Davali © Scanpix)
1 / 5

Justitsminister Nick Hækkerup (S) ønsker ikke at kommentere dommen eller at stille op til et interview om sagen. Han henviser til, at der er tale om en verserende sag.

Du kan læse dommen mod kvinden på Københavns Byrets hjemmeside.