Coronapas giver adgang til cafeer og restaurant, så hvorfor jubler branchen ikke?

Hvordan får du fat i et coronapas, hvad giver det adgang til og hvorfor er restaurationsbranchen ikke udelt begejstret?

Der er ikke lutter smil og glæde i brancheforeningen, selvom et coronapas kan være med til at få gæsterne tilbage på restauranterne. (Foto: Celina Dahl © Scanpix)

Helt centralt i den genåbningsaftale, som blev præsenteret af et flertal i Folketinget sent i aftes, står det såkaldte coronapas.

Coronapasset bliver adgangsbilletten til igen at kunne gå til frisøren, tage i biografen eller gå til koncert.

Med coronapasset kan du nemlig bevise, om du er vaccineret, har en negativ coronatest, som højst er 72 timer gammel eller om du har været smittet tidligere.

Børn under 15 år vil være undtaget.

Så hvordan får man fingrene i et coronapas?

Den gode nyhed er, at du måske allerede har et coronapas nede i bukselommen.

Modsat et traditionelt pas, så skal man hverken have taget pasbilleder eller igennem en bestillingsproces hos kommunen.

I første omgang vil appen ’MinSundhed’ fungere som et midlertidigt coronapas, mens der arbejdes på en mere avanceret app, så hvis du har installeret ’MinSundhed’ på telefonen, så har du coronapasset allerede.

Har man ikke allerede ’MinSundhed’ installeret, så er det selvsagt bare at få den hentet ned på telefonen.

Ejer man ikke en smartphone, eller har man det bare bedre med analoge løsninger, så kan man få tilsendt et vaccinationspas med posten, når man er færdigvaccineret, mens det også vil være muligt at få fysiske dokumenter udleveret, når man har gennemført en negativ coronatest.

Ulogisk instrument i teststrategien

Med udsigten til at kunne byde velkommen til gæster med coronapasset i orden, så skulle man tro, at der var rendyrket jubel hos SMV, der er en interesseorganisation for små og mellemstore virksomheder.

Sådan forholder det sig dog ikke helt, siger Jakob Brandt, administrerende direktør i SMV.

For mens han glæder sig over, at der nu er lagt en overordnet køreplan for genåbning, så mener han, at SMV’s medlemmer bliver et instrument i teststrategien.

- Man bruger desværre lidt vores medlemmer til at få den her sure pille till at glide ned. 'I vil rigtig gerne til frisøren, I vil rigtig gerne på restaurant – det kan I kun, hvis I bruger det her coronapas'. Det er vi ikke ret begejstrede for, siger Jakob Brandt,

Han mener desuden, at kravet om et coronapas rammer skævt, da det at blive testet er langt mere tidskrævende i landområderne.

- Vi er bekymrede for, at der ikke kommer den omsætning i virksomhederne, som vi ellers ville have haft. Hvis det bliver bøvlet for danskerne, at man skal ned og lade sig teste, inden man får et coronapas, så vil der være nogen – især dem i yderområderne, der måske skal køre 20-30 kilometer for at lade sig teste – der nok ikke lige spontant vil sige 'Nu går vi på café eller restaurant', siger Jakob Brandt.

I Horesta, der er bancheorganisation for hotel-, restaurations- og turisterhvervet, er man heller ikke tilfredse med coronapasset, som man mener vil lægge en dæmper på mange gæsters lyst til at gå ud at spise på restaurant eller gå på cafe.

Desuden er ordningen ulogisk, siger direktør i Horesta, Katia Østergaard, til Ritzau.

- Det er også svært at se, hvorfor det er farligere at gå på restaurant, sammenlignet med at man går rundt mellem hinanden, når man handler ind i detailhandlen uden krav om coronapas, siger hun.

- 50 mennesker kan løbe svedende rundt (udendørs, red.) mellem hinanden og dyrke sport uden coronapas. Men hvis de bagefter skal have en sodavand på en fortovscafé, så skal de kunne fremvise et coronapas.

Regeringen og Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet står bag rammeaftalen om genåbningen af Danmark, der kan læses i sin helhed her.