Coronasmitte på plejehjem får SF til at slå alarm: Kræver test af ansatte

Smitten med corona har været stigende på landets plejehjem.

Plejehjem skal kræve test af deres ansatte for at mindske coronasmitte, lyder et forslag. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Ritzau Scanpix)

Efter en mild sommer er corona atter på fremmarch på landets plejehjem. Flere plejehjemsbeboere er de seneste uger blevet bekræftet smittet, og i de tre første uger af september er 19 beboere døde med corona, viser tal fra Statens Serum Institut.

Et så højt tal skal vi helt tilbage til februar for at finde.

Og noget tyder på, at vi går ind i et efterår med stigende coronasmitte på plejehjemmene, lyder det fra Viggo Andreasen, der er lektor ved Institut for Naturvidenskab og Miljø på Roskilde Universitet, hvor han blandt andet forsker i matematisk epidemiologi.

- Man kan se over de sidste par uger, at tallene er steget. Plejehjem er jo ikke isoleret, så der er jo både ansatte og besøgende, der kommer ind på plejehjemmene. Derfor skal vi også forvente, at beboerne risikerer at blive udsat for smitte, siger Viggo Andreasen.

Der har indtil videre været 104 bekræftede tilfælde med corona i september. Sidst, der var så mange plejehjemsbeboere, der blev testet positiv for corona, var i januar.

Tallene bekymrer SF, der frygter en ny bølge af coronadødsfald på landets plejehjem.

Derfor foreslår sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen nu, at man kræver, at de ansatte på landets plejehjem bliver testet.

- Jeg synes virkelig, det giver mening at spørge, om det ikke er rimeligt, at vi kræver test af ansatte, når vi taler om sårbare borgere, siger Kirsten Normann Andersen.

Må vaske tøj i stedet

Konkret mener SF, at plejehjemmene skal kunne kræve hyppige test af personale og andre, der kommer og går på plejehjemmene. På den måde kommer de ikke utilsigtet til at bringe smitte ind til de ældre.

Efter at coronavirus er blevet nedklassificeret fra at være en samfundskritisk sygdom, har politikerne ikke samme mulighed som tidligere for at kræve, at folk bliver testet.

Men Kirsten Normann Andersen ønsker, at reglerne bliver ændret, så man igen kan kræve test.

- Jeg vil virkelig ønske, man kunne kræve at teste alle ansatte og de mange andre, der kommer ind på plejehjemmet. Det kan vi ikke, som loven er skruet sammen nu. Derfor vil jeg gerne have ministeren til at redegøre for muligheden for, om vi kan forlange, at medarbejdere skal testes, når de arbejder på plejehjem, siger hun.

Hvis ikke en ansat vil lade sig teste, hvad skal der så ske med den ansatte?

- Så tænker jeg, at man beder den ansatte om at tage sig af andre opgaver end de borgernære. Der er altid noget tøj, der skal vaskes, siger Kirsten Normann Andersen.

Hvis man besluttede at kræve en test fra de ansatte, ville det ikke være første gang under coronaepidemien, at ansatte blev tvunget til at fremvise en negativ test.

I forbindelse med genåbning af Danmark i foråret blev der indført krav om, at elever og ansatte på ungdomsuddannelser som gymnasier og erhvervsskoler skulle kunne fremvise en negativ coronatest for at møde op på skolen. Kravet blev ophævet 1. august som en del af udfasningen af coronarestriktionerne i samfundet.

Fokus på tilkaldevikarer

I dag er der ikke krav om test for hverken ansatte eller besøgende på landets plejehjem.

Sundhedsstyrelsen opdaterede i midten af september sine retningslinjer for test i ældreplejen.

Her opfordres medarbejdere, der er vaccineret, til at blive PCR-testet for covid-19 en gang ugentligt, mens ikke-vaccinerede medarbejdere opfordres til to ugentlige PCR-test.

Lektor Viggo Andreasen mener, det er en politisk beslutning, om man skal kræve test eller kun opfordre til det, men siger:

- Det er da en fordel, hvis vi er helt sikre på, at alle, der kommer ind på plejehjemmene, er testet.

Særligt de tilkaldevikarer, der arbejder på skiftende plejehjem, kan være potentielle store smittekilder, siger Viggo Andreasen.

- Der er erfaringer fra Sverige og lidt fra Danmark, der viser, at tilkaldevikarer udgør en særlig smitterisiko på plejehjemmene. Så dem skal man holde specielt øje med, siger han.

Han understreger dog, at selv krav om test af ansatte eller besøgende ikke kan bremse epidemien helt.

- Det er svært helt at undgå, at en stigning i smitte i samfundet vil afspejle sig på plejehjemmene. Derfor vil vi formentlig uanset hvad se et stigende antal ældre, der dør med corona, siger han.

Fagforbund afviser tvangstets

Forslaget bliver ikke taget vel imod hos fagforbundet FOA, der organiserer de plejehjemsansatte.

Formand Mona Striib mener ikke, at SF skal blande sig i, hvornår ansatte skal tvinges til test.

- Jeg synes kun, det er en god idé at tvangsteste, hvis sundhedsmyndighederne vurderer, at nu har smitten nået et leje, der gør, man skal. Politikerne bør lytte til sundhedsmyndighederne, siger hun.

Hun mener, at politikerne i stedet skulle koncentrere sig om at sørge for penge til mere rengøring på plejehjemmene.

- Det har jo vist sig, at det er det allerbedste våben mod sådan en epidemi, siger Mona Striib.

Der er heller ikke megen opbakning fra resten af Folketinget til krav om test af medarbejderne.

Både Enhedslisten og Radikale Venstre afviser og peger på, at tvang ikke er den rigtige løsning.

- Jeg synes ikke, vi lige nu ser en så voldsomt bekymrende udvikling af smittede på plejehjem, at det retfærdiggør nye krav og restriktioner, siger sundhedsordfører for Enhedslisten Peder Hvelplund.

Hverken sundhedsminister Magnus Heunicke (S) eller social- og ældreminister Astrid Krag (S) ønsker at stille op til interview om sagen, men henviser til ordførerne på området.

Her lyder det fra Socialdemokratiets ældreordfører, Birgitte Vind, at der ikke skal gælde krav om test for de ansatte.

- Hvis det viser sig, at det hele løber af kontrol, skal man jo overveje, hvad tiltag man laver. Men vi har under epidemien kunnet holde smitten nede uden tvang, og det har vi en stor formodning om fortsat kan ske, siger hun.

Facebook
Twitter