Corydon afviser Dong-kritik: Jeg har båret en byrde

Finansminister Bjarne Corydon (S) afviser fuldstændig at have gjort noget forkert i sagen om salget af Dong-aktier.

- Jeg mener bestemt ikke, jeg har gjort noget forkert. Tværtimod har jeg taget imod en masse politisk kritik og været parat til at bære den byrde for at passe så godt som muligt på skatteydernes penge, siger Bjarne Corydon. (Foto: © Simon Læssøe, Scanpix)

På trods af at Folketingets øverste ledelse har udtalt kraftig kritik af finansminister Bjarne Corydon (S) i sagen om salget af Dong-aktier, afviser han at have gjort noget som helst forkert.

- Jeg er meget tilfreds med det svar, der er kommet. Det er klogt og eftertænksomt. Det bliver slået meget tydeligt fast, at vi fra Finansmninisteriets side ikke har gjort noget forkert, siger Corydon og fortsætter:

- Det er klart, at man skal oplyse så meget som overhovedet muligt til Folketinget, og så kan der, som præsidiet også siger, være tungtvejende årsager og hensyn til skatteydernes interesse, som gør, at nogle ting skal være fortrolige. Og det har været tilfældet i den her sag, siger Bjarne Corydon.

Corydon: Jeg har båret en byrde

Præsidiets kritik går på, at Corydon har givet Folketinget alt for få oplysninger om de alternative bud, der forelå i forbindelse med det kontroversielle salg af Dong-aktier til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs sidste år.

Så Bjarne Corydon, du har ikke gjort noget forkert?

- Jeg mener bestemt ikke, jeg har gjort noget forkert. Tværtimod har jeg taget imod en masse politisk kritik og været parat til at bære den byrde for at passe så godt som muligt på skatteydernes penge.

Dongs aktier købes i stor stil af danske pensionskasser via skattely på Cayman Islands. (Foto: © Torben Christensen, Scanpix)

Der står, at præsidiet mener, at oplysningerne om de enkelte tilbud på Dong både var og er af interesse for Folketingets Finansudvalg. Det betyder vel, at udvalget burde have set dem?

- Nej, det er ikke det, præsidiet skriver. Efter den sætning, hvor de skriver det, oplister de en masse argumenter for, at som udgangspunkt skal man se så meget som muligt, og så kan der være årsager til, at nogle ting bliver nødt til at være fortrolige.

- Og det kan være af hensyn til landet økonomiske interesse, altså vores mulighed for overhovedet at lave den type forretninger med parter, der jo forudsætter en fortrolighed, når man handler med dem. Har man ikke den type fortrolighed, så kommer man til at lave dårligere handler, og så ender regningen hos hr. og fru Danmark.

- De går jo ikke videre med sagen

Men hvordan forstår du det så, når præsidiet siger, at oplysningerne er af betydning for Finansudvalget?

- De siger jo præcist, at ting som er af betydning kan forblive fortrolige, hvis der er tungtvejende hensyn, og at de i øvrigt ikke kan vurdere, hvorvidt det gør sig gældende i den her sag. Og derfor går de jo heller ikke videre med sagen.

Men hvordan kan Kristian Thulesen Dahl og dig læse en udtalelse så forskelligt?

- Jeg tror, det handler om politiske interesser, ikke mindst fra den, der har klaget. Jeg synes, det fremgår meget tydeligt af afgørelsen, at man konstaterer, at vi har fulgt de regler, der gælder.

Har handlet om åbenhed

Så DF-formanden skal ikke regne med at se nogen dokumenter fra dig om andre bud på Dong?

- Han kommer til at se mange dokumenter i alle de mange sager, der følger.

Man han kommer ikke til at se de øvrige tilbud, der har været på Dong?

- Jeg vil bare stille og roligt sige, at den linje, vi har holdt, har handlet om så meget åbenhed som muligt og at yde så stor beskyttelse af skatteydernes penge som muligt. Og jeg læser, at vi har overholdt alle regler, siger Bjarne Corydon.