Var der et dansk tilbud på Dong eller ej?
Finansminister Bjarne Corydon (S) afviste onsdag over for TV-Avisen at svare på, om der var et dansk tilbud, der matchede Goldman Sachs, da dele af det statslige energiselskab Dong blev solgt - sådan som det hævdes i DR-dokumentaren 'Dong bag lukkede døren'
Men nu trækker Dansk Folkeparti finansministeren i samråd i Folketingets Finansudvalg for at få klart svar.
- Om der har været et bud fra en dansk pensionskasse, specifikt har det været nævnt ATP. Et tilbud, der fuldt ud matchede Goldman Sachs tilbud. Hvis der har været det, så mener jeg, at finansministeren har ført Folketinget bag lyset, siger Kristian Thulesen Dahl til dr.dk.
For som DF-formanden siger, så har Bjarne Corydon gentagne gange forsikret Folketinget og befolkningen, at tilbuddet fra Goldman Sachs var det bedste.
- Jeg synes hele denne her sag, ud fra et demokratisk synspunkt, har været vanvittig. Det er helt tydeligt, at der har været et hemmelighedskræmmeri. Og der har været nogle ganske få personer, der har kørt det her forløb.
Og når vi taler om landets energiselskab, burde Folketinget ifølge Kristian Thulesen Dahl have spillet en langt større rolle.
Når Corydon ikke vil fortælle om eventuelle andre bud end Goldman Sachs, sker det af hensyn til fortrolighed i forhandlingen, lader han forstå. Men derfor bør Folketinget stadig have besked, siger Kristian Thulesen Dahl:
- Vi fik også tidligere i processen at vide, at vi ikke måtte se aftalen med Goldman Sachs. Men det lykkedes jo for Folketinget at få presset igennem, at medlemmer af Finansudvalget kunne få lov at se den konkrete aftale i fortrolighed.
Det skete i øvrigt med pres fra Folketingets formand, Mogens Lykketoft, minder Thuelsen Dahl om.
Samme princip bør gælde eventuelle konkurrerende danske bud.
Og har der været matchende danske bud, har finansministeren vildledt Folketinget, siger Dansk Folkepartis formand til dr.dk.
- Jeg forstår fuldt ud, at man i en forhandlingsprocess selvfølgelig må have fortrolighed omkring tingene. Jeg anfægter ikke fortroligheden. Jeg anfægter det, om Folketinget og Finansudvalget kan få tingene i fortrolighed, selvfølgelig kan vi det.
Kristian Thuelsen Dahl indkalder finansministeren i et samråd, der er lukket for presse og offentligheden:
- Og det betyder også, at finansministeren ikke kan bruge dét argument for ikke at give Finansudvalget fyldestgørende oplysninger.