Corydon: Ny metrolinje løfter hele Danmark

Københavnernes nye metrolinje vil ifølge finansminister Bjarne Corydon (S) skabe både arbejdspladser og vækst i hele landet.

København får endnu flere metrostationer. Regeringen og Københavns Kommune er nemlig blevet enige om at udbygge metro-nettet i både Syd- og Nordhavn.

Ifølge finansminister Bjarne Corydon (S) vil metrolinjen skabe både jobs og velfærd i hele Danmark:

- Det er en god og begavet udvikling. Den tror jeg, der er både vækst og arbejdspladser og fremtid i, siger finansministeren på et pressemøde onsdag aften.

- Det er altså noget, der potentielt kan løfte ikke bare København, men jo hele landet betydeligt.

Færre biler på vejene

Transportminister Magnus Heunicke (S) har regnet på, hvor meget metrolinjen letter trafikken.

- Det betyder, at der bliver færre biler på vejene i København og mindre trængsel.

- Alene Sydhavnsmetroen vil give 3.000 færre biler og projektet i sig selv vil give 43.000 flere rejsende per dag i metroen, lyder det fra Magnus Heunicke.

Glad overborgmester

Også Københavns overborgmester er tilfreds med aftalen med regeringen.

- Jeg er selvfølgelig vældig glad. Der er ingen, der er i tvivl om, at det her har været et stort ønske for mig og for Københavns rådhus, siger Frank Jensen (S).

Den nye Sydhavnsmetro skal forbinde Cityringen med Ny Ellebjerg Station, og den planlagte Nordhavnsmetro skal forlænges med flere stationer.

Byggeriet forventes at stå færdig i 2023, lyder det fra overborgmesteren.

Københavns Kommune tager risiko

Projektet til 8,6 milliarder finansieres gennem selskabet By & Havn, som Københavns Kommune med aftalen overtager større del af.

Det betyder at risikoen flyttes fra alle danske skatteydere til skatteyderne i København.

- Derved får Københavns Kommune jo i langt højere grad hånden på rettet i forhold til byens egen udvikling og tager dermed også en langt større del af risikoen, forklarer finansministeren.

- København får et større ansvar over København, mindre trængsel og bedre kollektivtrafik. Og det gør jo også at med den udvikling, der så er, så kan København som hovedstad i højere grad løfte sin forpligtelse for resten af landet, siger økonomiminister Margrethe Vestager (RV).

Se hele pressemødet øverst i artiklen, hvor Bjarne Corydon, Margrethe Vestager, Magnus Heunicke og Frank Jensen præsenterer planen om den nye metro.

Kilde: Transportministeriet (© Transportministeriet)