Corydon: Politisk håndtering af Dong-salg går fri af kritik

- Det har vi slet ikke taget stilling til, lyder svaret fra formanden for Statsrevisorerne.

- Jeg konstaterer med tilfredshed, at Rigsrevisionens beskrivelse af sagsforløbet bekræfter, hvad jeg konsekvent har gjort gældende overfor Folketinget og offentligheden, siger Bjarne Corydon. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Der er kritik af Finansministeriets dårlige dokumentation og af ministeriets restriktive hemmeligholdelse af dokumenter.

Men der er ikke et ord om daværende finansminister Bjarne Corydon (S) i en netop offentliggjort beretning, som Rigsrevisionen har lavet for Statsrevisorerne, om salget af energigiganten Dong.

- Jeg konstaterer med tilfredshed, at Rigsrevisionens beskrivelse af sagsforløbet bekræfter, hvad jeg konsekvent har gjort gældende overfor Folketinget og offentligheden, siger Bjarne Corydon i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs købte i 2014 dele af Dong. Sagen skabte et politisk ramaskrig, som siden fik SF til at udtræde af den daværende S-SF-R-regering.

Ved et pressemøde i dag er den længe ventede undersøgelse om salget blevet præsenteret af landets Statsrevisorer, og i beretningen står der ganske rigtigt intet om den politisk betændte sag, som handlen udviklede sig til.

- Af samme årsag finder statsrevisorerne heller ikke anledning til at rette nogen kritik mod den politiske håndtering af forløbet eller mod de beslutninger, der blev truffet og støttet af et meget bredt flertal i Folketinget, skriver Bjarne Corydon videre i sin kommentar til Ritzau.

Har aldrig været opgaven

Men spørger man formanden for Statsrevisorerne, Peder Larsen (SF), så har det aldrig været en del af opgaven for Rigsrevisionen at gå ind og placere et politisk ansvar.

Bjarne Corydons rolle har slet ikke været undersøgt, fortæller han.

- Nej, det har ikke været en del af det, lyder det fra Peder Larsen.

Derfor er der heller ingen kritik af hverken den daværende minister, prissættelsen af Dong eller kritik af andre involverede partier eller politikere.

- Når man ikke har undersøgt det, så kan man heller ikke kritisere det. Det har heller aldrig været planen, siger Peder Larsen.

I stedet har undersøgelsen af Dong-salget fokuseret på at skabe en faktuel gennemgang af sagen - snarere end at undersøge den politiske del, fortæller han.

Her har Rigsrevisonen fundet væsentlige problemer med Finansministeriets håndtering og dokumentation af salget.

Der mangler blandt andet dokumenter, der kan belyse forløbet, og noget af materialet om salget bliver holdt meget tæt til kroppen af ministeriet, lyder kritikpunkterne i Statsrevisorernes udtalelse om sagen.

Men selve undersøgelsen omhandler udelukkende embedsværkets håndtering og altså ikke ministerens, understreger Peder Larsen.

Hverken dom eller frifindelse

Siden offentliggørelsen af beretningen er domme og frikendelser imidlertid fløjet gennem luften.

Allerede under fremlæggelsen af beretningen sagde statsrevisor Henrik Sass Larsen (S), at undersøgelsen var en 'pure frikendelse' af de involverede politikere.

Enhedslisten ser omvendt undersøgelsens konklusion som en dom over Bjarne Corydon og resten af den daværende regering.

- De har svigtet deres ansvar, lyder det fra partiets finansordfører, Pelle Dragsted.

Men det er en helt forkert udlægning af sagen, mener Peder Larsen.

- Det er bestemt ingen domfældelse, men heller ingen frifindelse, for det har vi slet ikke taget stilling til, siger han.

Han kalder begge udlægninger et 'misbrug' af undersøgelsens konklusion.

- Man kan ikke tillade sig at bruge Rigsrevisionens undersøgelse til at frikende eller dømme Bjarne Corydon, siger han.

Har Bjarne Corydon i din optik så misforstået beretningen og Statsrevisorernes kritik?

- Jeg vil ikke sige, at Corydon har misforstået noget. Men han har tolket konklusionen i en positiv retning. Man har jo ret til at ytre sig, selvom man ikke har ret, siger Peder Larsen.

DR Nyheder har forsøgt at få en kommentar fra Bjarne Corydon.