43-årige Charlotte Dybdal Larsen havde en helt almindelig arbejdsdag som sosu-hjælper i hjemmeplejen i Vesthimmerlands Kommune, da hun for en måned siden kunne mærke en snigende forkølelse.
- Så mistede jeg også min stemme og fik en let hovedpine, så jeg tog hjem fra arbejde. Og så fik jeg mere og mere ondt i halsen og fik ømhed over det hele. Min læge sendte mig til Aalborg Sygehus, hvor jeg blev testet positiv for Covid-19 og indlagt, siger Charlotte Dybdal Larsen.
Efter nogle dage blev hun udskrevet til hjemmekarantæne.
- Jeg er nok en af dem, der har været igennem et heldigt forløb. Jeg troede godt nok på et tidspunkt, at min tid var forbi, for der var jeg godt nok mere død end levende. Men jeg er heldigvis sluppet igennem. Og jeg håber selvfølgelig, at jeg ikke får nogen varige mén. Men det er da det, jeg er mest nervøs for.
I dag har Charlotte første dag tilbage i hjemmeplejen efter sygdommen. Men hun er ikke kommet sig helt. Hun kan stadig have svært ved at trække vejret, når hun er aktiv. Og hendes smagssans er også forsvundet.
- Jeg er da bekymret for, om der kommer varige mén. Hvis jeg permanent skal gå med åndenød og være forpustet og ikke have nogen smagssans – det ville jeg da være rigtig ked af i længden. Det sætter da nogle voldsomme begrænsninger, også i mit arbejde som hjemmehjælper, siger Charlotte Dybvad Larsen.
Derfor har hun valgt at anmelde sagen som en erhvervssygdom. Og med en ny vejledning om netop Covid-19 som arbejdsskade håber hun nu at få anerkendt sin sygdom som en arbejdsskade.
Indtil videre har omkring 20 andre danskere ligesom Charlotte Dybvad Larsen anmeldt sager med Covid-19 til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, der træffer afgørelser efter arbejdsskadeloven. De venter, at antallet af sager kan vokse hurtigt.
Minister: Vigtigt med krystalklare regler
Arbejdstilsynet har i dag udsendt en ny vejledning om reglerne for arbejdsskadeerstatning til folk, der bliver smittet med Covid-19. Den slår fast, at man som ansat kan få Covid-19 anerkendt som en arbejdsskade.
Det sker, efter flere fagforbund netop har efterlyst en klarere vejledning. I sidste uge døde en 36-årig mandlig sosu-assistent, som arbejdede på Bispebjerg Hospital, hvor han havde kontakt med Covid-19-smittede patienter.
Det fik på ny fagforbundet FOA til at rejse kritikken af de uklare regler. Og den kritik var berettiget, lyder det fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S):
- Det berører os alle sammen dybt og inderligt, at en ansat på Bispebjerg Hospital døde af coronavirus. Den ulykkelige situation viser, hvorfor det er så vigtigt, at medarbejdere og deres pårørende er godt beskyttet, siger han og tilføjer:
- Derfor er det vigtigt, at vi nu gør det krystalklart, at man kan få anerkendt corona som en arbejdsskade, hvis man formodes at være smittet i forbindelse med arbejdet.
Derfor skal sundhedspersonale, der arbejder med Covid-19, ikke længere kunne bevise en konkret smitte på deres arbejde for at kunne få anerkendt Covid-19 som en arbejdsskade. Det skal alene kunne sandsynliggøres, at smitten er sket på arbejdet.
Det gælder læger, sosu-assistenter, sygeplejersker, portører og rengøringspersonale.
Men Peter Hummelgaard vil dog ikke udstede nogen garanti for erstatning til sundhedspersonalet, for der skal stadig ske en konkret vurdering i hver enkelt sag.
- Det er selvfølgelig altid en konkret vurdering, men er man i frontlinjen på et hospital, er det meget sandsynligt, man kan være blevet smittet der. Det skal der tages hensyn til det i sagsbehandlingen, og det er det, som vi understreger med vejledningen, siger ministeren.
Sagerne med Covid-19 skal nu hastebehandles, understreger han.
- Jeg både tror og håber, at det her tiltag kommer til at skabe en markant større tryghed for alle vores mange dygtige og hårdtarbejdende folk, der lige nu arbejder med at holde smittespredningen nede eller håndterer følgerne af smittespredningen, siger Peter Hummelgaard.
Hvis man får anerkendt Covid-19 som en arbejdsskade, kan man få erstatning i tilfælde af død eller varige følger af sygdommen. Beløbet afhænger blandt andet af ens alder og familieforhold.
Artiklen fortsætter under grafikken:
Advokat: Ny vejledning giver kun sikkerhed for nogle grupper
Sundhedspersonale på Covid-19-afdelinger har med den nye vejledning fået større sikkerhed for at få deres sager anerkendt som arbejdsskade, vurderer Søren Kjær Jensen, der er advokat og har ført mange arbejdsskadesager.
Men han har et men:
- Det er sikkert tilstrækkeligt for de mennesker, der arbejder direkte med Covid-19-patienter. Men i rigtig mange andre tilfælde vil man ikke have sandsynliggjort den direkte kontakt med Covid-19-smittede personer, siger Søren Kjær Jensen.
Vejledningen nævner specifikt, at der kan være sager, hvor faggrupper som kassemedarbejdere, apoteksansatte, pædagoger, buschauffører og fængselsbetjente også kan sandsynliggøre, at de er blevet udsat for smitte på arbejdet, fordi de også har høj grad af personlig kontakt med mange borgere.
Men her er "kontakten mere sporadisk og ikke så tæt, så det vil være mere tilfældigt, om den enkelte kommer i direkte og tæt kontakt med personer, som er smittet med Covid-19", lyder det i vejledningen.
- Sagen er, at myndighederne jo skal følge eksisterende lov, regler og praksis. Vejledningen betrygger folk – men den ændrer ikke ved, at man er underlagt loven. Som udgangspunkt er det den ansatte, der skal sandsynliggøre, at sygdommen har sammenhæng med arbejdet, siger Søren Kjær Jensen.
Han foreslår derfor en decideret lovændring:
- For folk, der pådrager sig Covid-19, skal det være reglen, at formodningen er, at det skyldes arbejdet. Så det vil være myndigheden, der skal sandsynliggøre, at det ikke skyldes arbejde.
Tilbage i Vesthimmerland mødte Charlotte Dybdal Larsen modstand, da hun anmeldte sin sag.
- Min leder mente ikke, det skulle anmeldes, for hun mente ikke, at jeg er blevet smittet på arbejdet. Men sandsynligheden for, at jeg er blevet smittet på arbejdet, er 99 procent. Der er rigtig mange, der er blevet smittet i hjemmeplejen – både borgere og kolleger – og ingen i min private omgangskreds er blevet smittet.
Selvom arbejdsskadesagerne med Covid-19 nu hastebehandles, ventes der at gå nogle måneder, før de første afgørelser kan falde.